ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΤΕ: «Καπνός» το 73% της καθαρής θέσης και της κεφαλαιοποίησης σε 3,5 έτη!

08:17 - 10 Αυγ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μέσα σε μόλις 3,5 έτη έγινε καπνός το 73% της καθαρής θέσης του ομίλου ΟΤΕ, ενώ στο ίδιο διάστημα εξανεμίστηκε από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας επίσης το 73%. Ο όμιλος βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση, καθώς διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε απογοήτευσαν επενδυτές και αναλυτές.

Οι ζημιές ύψους 60,8 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο ήταν μη αναμενόμενες. Οι εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δείχνουν πως κάποιοι αναλυτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη μετοχή, άλλοι εκτιμούν πως έχει πιάσει πάτο, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να απέχουν. Οι εκτιμήσεις που δίνουν για τα αποτελέσματα του 2010 ποικίλουν. Από ζημιές 0,15 ευρώ ανά μετοχή έως κέρδη 0,82 ευρώ ανά μετοχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές στόχους. Από 6,50 ευρώ έως 11 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ετήσιο ισολογισμό του 2006 η καθαρή θέση του Οργανισμού ήταν στα 3,66 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν τότε στα 7,66 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στα 1,33 δισ. ευρώ. Με βάση τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου 2010 η καθαρή θέση ανέρχεται στα 994 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις στα 8,19 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 761 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος διαπραγματεύεται 1,9 φορές την αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει σύμφωνα με την έκθεση της Proton. Αποτιμάται στα 3 δισ. ευρώ στο ταμπλό. Η χρηματιστηριακή είναι θετική και δίνει τιμή στόχο τα 11 ευρώ σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος αναχρηματοδότησης των δανείων αφού η Γ.Σ. έχει εγκρίνει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο από την Deutsche Telekom, ενώ δημιουργεί και υψηλές ταμειακές ροές.

Βέβαια στην αγορά αρκετοί είναι αυτοί που προβληματίζονται από την πορεία των αποτελεσμάτων και αναρωτιούνται γιατί έχουν αυτήν την πορεία, την ώρα που υπάρχει ένας ισχυρός γερμανικός όμιλος που έχει αγοράσει σε τιμές υπερτετραπλάσιες. Η είσοδος των Γερμανών στο μετοχικό κεφάλαιο έβλαψε ή ωφέλησε τον ΟΤΕ; Η Deutsche Telekom είναι ευχαριστημένη από την επένδυσή της;

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 10 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.