ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφυκτικές πιέσεις στις επιχειρήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών

08:15 - 13 Αυγ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τις επιχειρήσεις, που πρέπει να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των οφειλών στα Ταμεία ως τα μέσα Οκτωβρίου. Αυστηρές κυρώσεις από Νοέμβριο.

Τα χρέη προς τα Ταμεία από κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ – σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου – ενώ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 800.000. Εξ αυτών, 450.000 αφορούν σε επιχειρήσεις με προσωπικό ή αυτοαπασχολούμενους, 250.000 σε αγρότες που οφείλουν στον ΟΓΑ, ενώ ακόμη 100.000 σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε δεύτερη ή και τρίτη δουλειά ή εργοδότες με δεύτερη επιχείρηση.

Στόχος του υπουργείου, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, είναι να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στη ρύθμιση ως τα μέσα Οκτώβρη.  «Μέχρι τότε, θα δείξουμε απεριόριστη κατανόηση. Δε θα γίνει καμία όχληση σε κανέναν οφειλέτη. Θα περιμένουμε να έρθουν σε μας για να κάνουμε τις ρυθμίσεις. Από το Νοέμβριο κι έπειτα όμως, θα είμαστε άτεγκτοι. Θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος και όλοι όσοι οφείλουν θα υποστούν τις κυρώσεις», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για οφειλέτες με χρέη που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, οι οποίοι θα υπαχθούν σε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις «κατά παρέκκλιση».

Το πρόβλημα πάντως καταβολής των οφειλών εντείνουν οι τράπεζες, που εμφανίζονται απρόθυμες να ανοίξουν τη στρόφιγγα για τη χορήγηση δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και όταν το κάνουν, το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό και πολλές φορές απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις.

Φ.Π.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 13 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.