ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απόβαση» συμβούλων

09:06 - 17 Αυγ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει τους τρεις πιθανότατα συμβούλους που θα αναλάβουν να αποτιμήσουν τη συμμετοχή του δημοσίου στην ΑΤΕ Bank και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ αναμένεται πως θα πράξουν το ίδιο και για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα ονόματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η Μorgan Stanley, η Deutsche Βank, η ΗSΒC, η Credit Suisse αλλά και η Lazard.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το την εφημερίδα Το Βήμα σύμβουλοι έπιασαν ήδη δουλειά στον ΟΣΕ για την πώληση του 49% και του μάνατζμεντ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρείας διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου. Αναμένονται και άλλοι τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά για την αποτίμηση και τη διαχείριση-αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Παράλληλα, η αξιοποίηση ακινήτων του εντός της Αττικής μελετάται και για τον ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών για την οποία πιέζει η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Μεγάλη έμφαση δίδεται από την κυβέρνηση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με συμβάσεις παραχώρησης ή με την πώληση ακινήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται Διυπουργική γραμματέων υπουργείων, οι οποίοι μελετούν νομικά κωλύματα με στόχο να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς διαφόρων ακινήτων που θεωρούνται «φιλέτα». Προσλήψεις συμβούλων θα γίνουν και για τη διαχείριση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΠΑ, για τις οποίες δεν μελετάται η πώληση σε ιδιώτες αλλά η παραχώρηση ενός επιπλέον ποσοστού της συμμετοχής του Δημοσίου.

Ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης , καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας, προετοίμασε τα σχέδια για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου στο α΄ εξάμηνο του έτους. Στις αρχές του καλοκαιριού οι εισηγήσεις του κρίθηκαν και έλαβαν το τελικό «ΟΚ» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που παρουσίασε προ ολίγων εβδομάδων ένα φιλόδοξο σχέδιο. Στηρίζεται κυρίως στη λογική της αξιοποίησης των υποδομών (λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια) με συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες για ορισμένο διάστημα.

Για τα αεροδρόμια, διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο «Βήμα» ότι η αρχή θα γίνει με την πρόσληψη συμβούλων που θα χειριστούν την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» και ενδεχόμενη παραχώρηση μεριδίου πέρα από το 55% που κατέχει το Δημόσιο σε ιδιώτη. Για να αρχίσει η διαδικασία για τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών που θα δίδει εταιρική μορφή στις υποδομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντίστοιχο θα συμβεί και από πλευράς υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να δοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες ορισμένα εμπορικά λιμάνια τουριστικών νησιών και περιοχών (Ρόδος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος). Αντιθέτως, για τους οργανισμούς λιμένων, όπως ο ΟΛΘ, η διαδικασία μπορεί να αρχίσει αμέσως. Κινητικότητα παρατηρείται και στο πεδίο των αμυντικών βιομηχανιών. Σύμβουλοι θα διερευνήσουν την είσοδο ιδιωτών στην ΕΑΣ και στην ΕΛΒΟ, ενώ για την ΕΑΒ προωθείται η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της επιχείρησης. Τέλος, μετά τις 20 Αυγούστου θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια κτλ.), ενώ καμία αλλαγή δεν αναμένεται το 2010 για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.