ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος θα πάρει κ. Buffett τα λεφτά;

08:53 - 18 Αυγ 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Ιδιαιτέρως καυτό είναι φέτος το καλοκαίρι στα γραφεία της Berkshire Hathaway, της εταιρείας συμμετοχών του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett, καθώς οι φήμες σχετικά με τη διαδοχή του οργιάζουν. Τι και αν εκείνος λέει πως θα καθυστερήσει να αποσυρθεί, τα στοιχήματα για το νέο ηγετικό πρόσωπο της εταιρείας πέφτουν βροχή, εστιάζοντας σε δύο βασικά όνοματα, εκείνα των Lu Li και David Sokol.  

Ο ένας είναι πετυχημένος hedge fund manager και ο άλλος αδίστακτος επιχειρηματίας.Οι δύο άνδρες, οι οποίοι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της Berkshire αναμένεται να δώσουν μάχη για την καρέκλα του 80χρονου «θαύματος της Ομάχα», ο οποίος θα αφήσει σε έναν εκ τους δύο την εταιρεία των 100 δισ. δολαρίων. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ήδη σκαλίζουν το παρελθόν τους και αφηγούνται την πορεία τους, σε μία προσπάθεια να δώσουν αυτά τη λύση σε ένα δίλημμα πολλών δισεκατομμυρίων.

Li Lu: O επαναστάτης από τη Τιεν Αν Μεν

Γεννημένος το 1966, την εποχή της «πολιτιστικής επανάστασης» του Μάο, ο Li Lu αποτέλεσε έναν εκ των οργανωτών της κινητοποίησης των Κινέζων φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν κατά του ολοκληρωτικού καθεστώτος της χώρας. Το ενδιαφέρον του για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον έφερε στο βήμα του Πανεπιστημίου Columbia, όπου και σπούδασε οικονομικά, νομική και διοίκηση επιχειρήσεων.

Μία ομιλία του Buffett στο πανεπιστήμιο τον ενέπνευσε να στραφεί στον κόσμο των hedge funds. Αφού πρώτα δούλεψε στη χρηματιστηριακή Donaldson Lufkin & Jenrette, το 1997 ιδρύσε το δικό του hedge fund, το Himalaya Capital Management, προσελκύοντας πελάτες, όπως ο μουσικός Sting και ο διάσημος hedge fund manager Jack Nash.

Η γνωριμία του με τον αντιπρόεδρο της Berkshire και συνιδρυτή δεκάδων επενδυτικών κεφαλαίων, Charlie Munger, το 2003, βοηθά τον Li να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου fund, το οποίο, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, εμφανίζει τριπλάσια κερδοφορία. Ο Munger δεν άργησε να συστήσει στον Buffett τον Li, o οποίος του προτείνει να επενδύσει 230 εκατ. δολάρια σε μία άγνωστη κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών και ανταλακτικών αυτοκινήτων, τη BYD. Μέσα σε 20 μήνες, το μερίδιο της Berkshire έχει εξαπλασιαστεί σε αξία και αποφέρει στα ταμεία της κέρδη ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

David Sokol: Ο επιχειρηματίας/εκδότης

Ο 53χρονος Αμερικανός, γεννημένος στην Ομάχα όπως ο Buffett, μπορεί να υπήρξε διανομέας εφημερίδων ως παιδί και να είχε ως όνειρό του την ιατρική, αλλά τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα τον έκαναν γρήγορα να αλλάξει επαγγελματική πορεία. Στις αρχές του 1990 αγοράζει μία εταιρεία που ειδικεύεται στο χώρο της γεωθερμίας και τη μετατρέπει σε επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Το 2000, η Berkshire εξαγοράζει τη MidAmerica Energy Holdings, της οποίας ο Sokol είναι πρόεδρος και CEO. Ο Buffett του αναθέτει διάφορες δουλείες, από το νομικοοικονομικό έλεγχο της BYD έως το πρόγραμμα εξυγίανσης της NetJets. Χαρακτηριστικά, ο Sokol καταφέρνει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες και τα χρέη της αεροπορικής, καθώς και να διακόψει τις ελεύθερες πτήσεις διασήμων και συγγενών των υπαλλήλων της εταιρείας. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί πως η MidAmerica, το 2009, έφερε στον όμιλο Berkshire το 10% των συνολικών του εσόδων, ήτοι 11,4 δισ. δολάρια.

Ο Sokol, όμως, έχει και άλλα ταλέντα. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο 129 σελίδων, το οποίο μοιράζει στους υπαλλήλους του, ώστε να αποκομίσουν περισσότερες γνώσεις γύρω από το management και να γνωρίσουν τη δική του φιλοσοφία.

Ποιός θα είναι ο εκλεκτός; Αυτό το γνωρίζει μόνο ο μεγαλοεπενδυτής, Warren Buffett, ο οποίος δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να παραδώσει τα καθήκοντα του σε δύο CEOs, στον έναν τις διοικητικές απαιτήσεις της εταιρείας και στον άλλον το επενδυτικό κομμάτι της επιχείρησης. Ιδωμεν...

Α.Χ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.