ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για επικειμένη χρεοκοπία της Ελλάδας -«Για ένα χρόνο ακόμη η ύφεση στην ΕΕ»

18:52 - 19 Αυγ 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ολοένα και αυξάνουν, πλέον, ανάμεσα στους οικονομολόγους τα ποσοστά των αναλυτών που θεωρούν ότι "μέσα στα πέντε επόμενα έτη κράτη όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του μεγάλου δημόσιου χρέους τους", σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Όπως προκύπτει από τη σημερινή δημοσίευση δημοσκόπησης με τη συμμετοχή 60 οικονομολόγων, το 43%, από το 33% το Μάιο, των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι πολύ πιθανή για την Ελλάδα.

Επίσης, η πιθανότητα εξόδου ενός από τα ανωτέρω κράτη από την ευρωζώνη τα πέντε ερχόμενα έτη "μοιάζει, πλέον, πολύ απομακρυσμένη", όπως συνομολογείται από τους 60 οικονομολόγους. Ωστόσο θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνείται ότι "έλαβε μέτρα πρωτοφανή" όσο και απαραίτητα, για να καμφθεί το δημόσιο έλλειμμα, με απόδοση μέσα στα ερχόμενα έτη.

"Μέσα σε πέντε χρόνια, όμως, που είναι μακρά περίοδος, πολλές συμφορές μπορούν να βρούν τους πιστωτές που κρατούν κρατικά χρεόγραφα, στο πλαίσιο μιάς δεινοπαθούσας παγκόσμιας οικονομίας, που είναι ακόμα μακρυά από τη ρύθμιση των τωρινών της μεγάλων προβλημάτων", επισήμανε ο οικονομολόγος Στέφεν Λιούϊς, του οίκου "Monument Securities".

Στην ευρωζώνη, τα συμπτώματα της ύφεσης θα επιμείνουν τουλάχιστον για ένα ακόμα έτος, όπως προκύπτει από τη σημερινή δημοσίευση δημοσκόπησης, καθώς οι ερωτηθέντες συμφώνησαν όλοι ότι "για καιρό ακόμα οι κυβερνήσεις θα πασχίζουν με τα τεράστια χρέη, που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά τους να στηριχτούν με κρατικά κονδύλια οι οικονομίες σε ύφεση".

Όμως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη αντιπροσωπεύει η πολύ ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης συμφώνησαν οι 60 οικονομολόγοι, ενώ κίνδυνοι για παράταση της ύφεσης προκύπτουν και από τη δημοσιονομική λιτότητα και από την υπερχρέωση των οικονομιών της ευρωζώνης.

Οι 55 από τους 60 οικονομολόγους όρισαν την ύφεση αυτήν ως την παραμονή των διαφορών αποδόσεως (spread) των 10 ετών κρατικών ομολόγων "άνω των 100 μονάδων βάσεως πάνω από την απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων", που συμφωνούν ότι θα διαρκέσει ένα ακόμα έτος...

Όμως, 26 οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση θα παραταθεί για 24 ακόμα μήνες στη 16μελή ευρωζώνη.

Τους οικονομολόγους απασχολεί και η δημοσιονομική λιτότητα, που είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να τιθασευτούν χρόνια πολύ μεγάλα δημόσια ελλείμματα. Εκτιμούν ότι η οικονομική αυτή περιοριστική πολιτική θα ζημιώσει την ανάπτυξη των εν λόγω οικονομιών.

Χθες Τετάρτη, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα είχαν spread σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ακριβώς κάτω από τις 300 μονάδες βάσης.

Επίσης, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έτρεξε με τον αναιμικό ρυθμό 1,0% , με κύρια αιτία την ανάσχεση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με ετήσια αναγωγή, προκύπτει μία ανάπτυξη με ποσοστό 2,4% το τρίμηνο αυτό, από 3,7% το πρώτο φετινό, ενώ το εύρος του δημοσίου ελλείμματος και το ποσοστό των ανέργων την ίδια ώρα προβάλλουν ανησυχητικά.

Πάντοτε, εδώ και 40 χρόνια μία πολύ ήπια αμερικανική ανάπτυξη καθηλώνει τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως επισήμανε η οικονομολόγος Σλαβένα Ναζάροβα της "Credit Agricole" στη Γαλλία. Επίσης, προσθέτει, η κάμψη στην παγκόσμια ζήτηση επίσης έχει αρνητική επίπτωση στην Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 19 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.