ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες πιέσεις για τα κλειστά επαγγέλματα

09:28 - 20 Αυγ 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

«Eκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο», υπενθύμισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τα ...καλά νέα, ότι δηλαδή η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις για τη δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο φιλόδοξο πρόγραμμα  των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «θεσπίστηκαν  νωρίτερα απ΄ ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα  τολμηρές νομοθετικές διατάξεις για την αγορά εργασίας, χάρη στις οποίες θα ενισχυθεί η προσαρμοστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Αλλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν νωρίτερα αφορούν τις μεταφορές, όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, και την ενέργεια.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στην τελική ευθεία το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους κλάδους που θίγονται, με πρώτη αυτή των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών στα τέλη Ιουλίου. 

Από Σεπτέμβριο έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα και άλλων κλειστών επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και λογιστές.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έστειλε προ ημερών επιστολή στα Υπουργεία όπου υπάγονται οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, ζητώντας να αποσταλούν άμεσα προτάσεις για τον τρόπο απελευθέρωσης.

Τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι τα γραμμάτια προείσπραξης των δικηγόρων ή το ποσοστό 1% επί των συμβολαίων που λαμβάνουν  οι συμβολαιογράφοι, καθώς και  το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 20 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.