ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαύρο πρόβατο» της φαρμακευτικής δαπάνης ο ΟΑΕΕ

08:36 - 30 Αυγ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Από τον ΟΑΕΕ, καθόλου τυχαία, ξεκινά – πιλοτικά – από τις 15 Οκτώβρη το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μεγάλο στοίχημα φέτος για τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας και Υγείας, φαίνεται να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα για τον Οργανισμό.

Τον Ιούλιο, η εξοικονόμηση για το ΙΚΑ ξεπέρασε το 28%. Για τον ΟΓΑ ξεπέρασε το 23% και στον Οργανισμό Αυτοαπασχολουμένων έφτασε το 17,7%.

Συγκεκριμένα, η οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 20% από το υπουργείο Οικονομίας έφερε οριζόντια μείωση κατανάλωσης του φαρμάκου και στα τρία ταμεία. Όχι μείωση των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς, αλλά των τιμών που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στον ΟΓΑ καταγράφηκε ένα 3,5% επιπλέον από τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας, ενώ στο ΙΚΑ καταγράφηκε ένα 8,5% επιπλέον από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών και τις σχετικές εκκαθαρίσεις και ούτω καθεξής.

Στο ΟΑΕΕ, ωστόσο, δεν αποτυπώθηκε το 20%. Φαίνεται, όπως εκτιμούσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, πως εκεί η προκλητή συνταγογράφηση και ενδεχομένως το οργανωμένο έγκλημα – όπως είχε πει - δεν έχει επιτρέψει να εκφραστεί αυτό που εκφράστηκε στα υπόλοιπα ταμεία. Δηλαδή το 20% οπωσδήποτε και από κει και πέρα το 8,5% στο ΙΚΑ, το 3,5% στον ΟΓΑ επιπλέον μείωση της δαπάνης.

Σημειώνεται πως η φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ το 2009. Από τον περιορισμό της υπερβολικής, εικονικής και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να εξοικονομήσουν το ποσόν του 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Φ.Π.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:14 - 30 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.