ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγές στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

09:37 - 30 Αυγ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Αλλαγές στη φορολόγηση των διανεμόμενων εταιρικών κερδών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μετανάστευση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Μετά την έντονη αντίδραση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και τη διαπίστωση ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% διώχνει επενδύσεις από την χώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Σημειώνεται πως από το 2011 τα κέρδη που διανέμονται ως μέρισμα φορολογούνται με συντελεστή 40%, ενώ έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%. Σήμερα η παρακράτηση φόρου γίνεται με τον υψηλό αυτό συντελεστή, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% που επιβάλλεται σήμερα στα διανεμόμενα κέρδη.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών υπό το βάρος που δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η υστέρηση των εσόδων και της ανάγκης να βρεθούν αμέσως νέες πηγές εσόδων που θα περιορίσουν κατά το δυνατόν τη μαύρη τρύπα μέχρι και το τέλος του έτους.

Οι αποφάσεις για τη φορολογία αναμένεται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την αναδιοργάνωση των Εφοριών, το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.