ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Χωρίς τσιγάρο, αλλά με… short selling από σήμερα στο XA

Χωρίς τσιγάρο, αλλά με… short selling από σήμερα στο XA

08:05 - 01 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Φοβούνται πως θα χρειαστεί να …ανάψουν τσιγάρο κάποιοι χρηματιστές από τη σημερινή επιστροφή των ανοικτών πωλήσεων. Αν και απαγορεύεται πλέον σε δημόσιους χώρους, κάποιοι θεριακλήδες ίσως χρειαστεί να κάνουν ένα τσιγάρο πάνω από το τερματικό, αφού φοβούνται πως τα πράγματα δε θα εξελιχθούν καλά. Μάλλον βιάστηκαν οι αρμόδιες αρχές να επιτρέψουν το short selling έστω και αν αυτό θα γίνεται υπό όρους σημειώνουν χρηματιστές στο «R», λέγοντας παράλληλα πως δεν έχουν άρει άλλες χώρες την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων και το κάνει η Ελλάδα.

Η πορεία των αγορών δεν είναι ενθαρρυντική και αν κάποιοι επενδυτές του εξωτερικού θέλουν να κερδίσουν από μία ενδεχόμενη πτώση των τιμών, το ΧΑ είναι γι΄αυτούς ο… παράδεισος. Ειδικά αν έχουν και περιορισμένες επιλογές. Η εμπορευσιμότητα αυτή την περίοδο είναι δραματική, αφού εδώ και μερικές εβδομάδες ο όγκος είναι ανύπαρκτος, με τους εγχώριους επενδυτές να είναι οι μόνοι που κάνουν πράξεις. Οι ξένοι απέχουν, αλλά αν δουν πως κάποιες μετοχές είναι ευάλωτες και οι αγορές οδεύουν προς μία σημαντική υποχώρηση πιθανότατα να αποφασίσουν να κερδοσκοπήσουν «παίζοντας» ξανά Ελλάδα.

Άλλωστε και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και δεν αναμένεται να φέρουν αγοραστές. Μάλλον αποτελούν αρνητική διαφήμιση για το ΧΑ, αφού αναλυτές θεωρούν το σύνολο της χρονιάς χαμένο.

Χθες πάντως σε κάποιους brokers του εξωτερικού έφτασε η φήμη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει την αναστολή της απόφασης για άρση απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων, μία φήμη που δεν επιβεβαιώθηκε. Υπενθυμίζεται πως οι ανοικτές πωλήσεις είχαν απαγορευτεί για τις συναλλαγές επί μετοχών, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τα τέλη του περασμένου Απριλίου με σκοπό να αντιμετωπισθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην ελληνική αγορά την περίοδο εκείνη.

Τονίζεται πως από σήμερα επιτρέπονται ανοικτές πωλήσεις μετοχών εφόσον ο πωλητής έχει διασφαλίσει πριν από τη συναλλαγή ότι θα έχει επαρκή διαθέσιμα μετοχών κατά την ημέρα εκκαθάρισης της ανοικτής πώλησης (Τ+3). Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση επισήμανσης των ανοικτών πωλήσεων (flagging) και η υποχρέωση εισαγωγής των εντολών ανοικτής πώλησης σε τιμή μεγαλύτερη από την τελευταία πράξη (up tick) όπως και η υποχρέωση γνωστοποίησης μεγάλης καθαρής αρνητικής θέσης επί συγκεκριμένης μετοχής (μεγαλύτερη του 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη).

Γιώργος Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 01 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.