ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τη ΔΕΘ οι αποφάσεις για τις κλαδικές συμβάσεις

08:15 - 03 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα ανοίξει η κυβέρνηση τα χαρτιά της για το φλέγον ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αποφεύγοντας να ανοίξει προηγουμένως νέο μέτωπο αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, σε κοινή συνάντηση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών με την ΟΤΟΕ, θα ξεκαθαριστούν οι κυβερνητικές προθέσεις για τις παρεμβάσεις που προβλέπει το μνημόνιο, όπως δεσμεύτηκε χθες σε συνάντηση του με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος. Είχε προηγηθεί έτερη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στις 24 Αυγούστου.

Η τρόικα απαιτεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη να έχει περάσει διάταξη νόμου που να καθιστά τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ισχυρότερες των κλαδικών.

Ωστόσο, έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, να προσλαμβάνουν προσωπικό με αμοιβές χαμηλότερες από αυτές που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι το τέλος των συμβάσεων θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την όρεξη των εργοδοτών για αυθαιρεσίες.

Επιπλέον, ορίζεται πως πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη νόμου που καλύπτει με τις κλαδικές συμβάσεις και όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Τόσο στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, όσο και στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, η ΟΤΟΕ ζήτησε οι κλαδικές συμβάσεις να παραμείνουν ως έχουν καθώς εξασφαλίζουν τα ελάχιστα όρια διασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων όχι μόνο των εργαζομένων στις τράπεζες αλλά και γενικότερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 03 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.