ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επετεύχθη διεθνής συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου

08:14 - 13 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Υψηλότερα θέτουν τον πήχη κεφαλαιακής επάρκειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι νέοι διεθνείς κανονισμοί που συμφωνήθηκαν την Κυριακή μεταξύ των ρυθμιστικών Αρχών και μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη «Βασιλεία ΙΙΙ», η οποία θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από το 2013, ο συνολικός δείκτης Tier 1 των τραπεζών θα πρέπει να βρίσκεται στο 6% αντί για το σημερινό 4%, ενώ ο βασικός Tier 1 στο 4,5%, έναντι 2%.

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει επίσης να διατηρούν ένα νέο, ξεχωριστό δείκτη θωράκισης 2,5% από κοινά ίδια κεφάλαια.

Οι κανονισμοί, μέρος της πολιτικής αυστηρότερων κανονισμών για την αποτροπή χρηματοπιστωτικών κρίσεων όπως εκείνης του 2008, θα εγκριθούν από τη G20 του προσεχούς Νοεμβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και ισχυρούς τραπεζικούς οργανισμούς ήταν θετικές, κρίνοντας πως οι νέοι κανονισμοί ενισχύουν τις αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συστημικό ρίσκο.

«Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική Fed τους νέους κανονισμούς, ενώ τη «Βασιλεία ΙΙΙ» καλωσόρισαν και ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ (που προέδρευσε στις συζητήσεις της Κυριακής) και ο Άξελ Βέμπερ της Bundesbank.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:06 - 13 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.