ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη συζητεί απαγόρευση του short selling

13:12 - 15 Σεπ 2010
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Ενώ στην Ευρώπη συζητείται το ενδεχόμενο για περιορισμό ή και απαγόρευση του short selling για κάποιο χρονικό διάστημα, στην Ελλάδα προκαλεί την αντίδραση της αγοράς η επαναφορά του μέτρου σε τέτοιο σημείο που πολλοί εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά να αναγνωρίζουν και σκοπιμότητα από τις εποπτικές αρχές για την επιστροφή του shorting στο Χ.Α. και μάλιστα σε μία πολύ άσχημη χρηματιστηριακή συγκυρία. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, προτάσεις για περιορισμό ή προσωρινή απαγόρευση του short-selling καθώς και αυστηρότερους ελέγχους στα παράγωγα, ανακοίνωσε η Κομισιόν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, όλες οι συναλλαγές σε παράγωγα θα πρέπει  να αναφέρονται στις κεντρικές τράπεζες δεδομένων και στη συνέχεια τα εν λόγω στοιχεία θα  χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ώστε να έχουν τον έλεγχο της αγοράς. Παράλληλα, θα θεσπιστεί ένα νέο σώμα, το οποίο θα παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές  χρηματοοικονομικές αγορές και θα έχει το δικαίωμα αναστολής του short-selling. Tα μέτρα στοχεύουν στην αύξηση της διαφάνειας σε τομείς των χρηματοοικονομικών  αγορών όπου συχνά παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Σημειωτέον, ότι πριν από μία εβδομάδα στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Γαβριηλίδης είχε αποσυνδέσει την επαναφορά του short selling με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, προκειμένου με αυτό το επενδυτικό εργαλείο να εκτονωθούν οι πιέσεις στη μετοχή της τράπεζας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:52 - 16 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.