ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σύννεφα πάνω από το ΧΑ- Βουτιά έως 83% στις τιμές των μετοχών- Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του ταμπλό

Σύννεφα πάνω από το ΧΑ- Βουτιά έως 83% στις τιμές των μετοχών- Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του ταμπλό

08:03 - 20 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Σύννεφα έχουν μαζευτεί και πάλι πάνω από το ΧΑ, με την βραχυπρόθεσμη πορεία του να …γέρνει προς το αρνητικό σενάριο. Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα από τους μετόχους προκειμένου να καλύψουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν, οι φόβοι για ανακοινώσεις νέων αυξήσεων κεφαλαίου από άλλες μεγάλες τράπεζες, αλλά και η απουσία προοπτικών τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνθέτουν ένα σκηνικό που απωθεί τους ξένους από την ελληνική αγορά.

Οι εισροές τους είναι σχεδόν μηδενικές. Σημειώνουν πως παρακολουθούν από κοντά την Ελλάδα, άλλωστε συμμετείχαν και στο road show, αλλά απέχουν επιδεικτικά από την αγορά αφού δεν βλέπουν ακόμα πως οι ελληνικές μετοχές  μπορούν να τους δώσουν κέρδη. Οι μετοχές για τρία συνεχόμενα χρόνια υποχωρούν, βρίσκονται σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλά σε απόλυτους αριθμούς, αλλά η προοπτική των κερδών παραμένει χαμηλή και δεν τις καθιστά ελκυστικές.

Δεκάδες τίτλοι διαπραγματεύονται τα κέρδη του 2009 κάτω από δέκα φορές, αλλά το 2010 πολλές θα εμφανίσουν ζημιές και επομένως η περσινή ελκυστικότητα δεν διατηρείται και φέτος. Σε όρους p/bv η ελκυστικότητα είναι ξεκάθαρη, αλλά η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρνητική. Η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη για πολλές εταιρείες, ενώ αγώνας δίνεται καθημερινά από τις διοικήσεις για δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών.

Τα παραπάνω εξηγούν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς την πορεία των μετοχών. Τονίζουν πως αν δεν φανεί φως στο τούνελ οι ξένοι δε θα επιστρέψουν. Αν δεν δουν σημάδια βελτίωσης της οικονομίας, οι ξένοι δε θα ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους όσο χαμηλές και αν θεωρούνται οι αποτιμήσεις. Όμως και τεχνικά η εικόνα της αγοράς δεν στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. Η Emporiki Bank σημειώνει πως αν δεν μπορέσει να αντιδράσει ανοδικά ο γενικός δείκτης από τις 1.550 – 1.535 μονάδες πιθανότατα θα υπάρξει επιτάχυνση της πτωτικής τάσης προς τα χαμηλά έτους.

Αν διασπαστούν οι 1.535 και οι 1.516 μονάδες πιθανότατα ανοίγει ο δρόμος για την προσέγγιση των χαμηλών έτους στη ζώνη 1.450-1.430 μονάδων. Από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 30,6%. Για το ίδιο διάστημα 116 μετοχές καταγράφουν αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς. Συνολικά 157 τίτλοι διαπραγματεύονται με τιμή χαμηλότερη από το 1 ευρώ και 40 από αυτούς βρίσκονται κάτω από τα 0,30 ευρώ. Κάποιες προχώρησαν σε reverse split προκειμένου να μην μπουν στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών.

Όμως η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών των μετοχών δεν αποκλείεται να οδηγήσει κάποιες διοικήσεις εταιρειών στην απόφαση για νέο reverse split. Σημειώνουμε τις περιπτώσεις των ΑΕΓΕΚ και ΑΛΚΟ. Και στους δύο τίτλους έχει γίνει reverse split. Μάλιστα στην ΑΕΓΕΚ ήταν και πολύ μεγάλη η σχέση μετατροπής. Όμως τώρα ο τίτλος είναι στα 0,44 ευρώ. Την ΑΛΚΟ είναι στα 0,42 ευρώ.

Μόλις 13 μετοχές έχουν τιμή μεγαλύτερη από 10 ευρώ. Η Καρέλιας έχει την υψηλότερη τιμή και τα έχει πάει σημαντικά καλύτερα από τον Γ.Δ. αλλά με πολύ περιορισμένη την εμπορευσιμότητα του τίτλου. Πρωταθλήτριες στην πτώση είναι οι μετοχές των ΝΕΛ και τη Ατλάντικ. Η ΝΕΛ επέστρεψε στο ταμπλό μετά από πολύμηνη απουσία και με την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου, ενώ η Ατλάντικ πουλάει καταστήματα προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Οι δύο τίτλοι καταγράφουν απώλειες 83,3% και 80% αντίστοιχα. Απώλειες 74% καταγράφει η Βιοτέρ από την αρχή του έτους και 73,5% η Βάρδας. Η Avenir που εσχάτως… κατέρρευσε χάνει 73%. Στο 70,5% είναι οι απώλειες για την ΑΕΓΕΚ. Απώλειες 69,7% καταγράφει η Epsilon Net, 68,1% η Γενική Τράπεζα και 67,8% η Κλουκίνας-Λάππας που βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης Κεφαλαίου. Η Ιντρακόμ Κατασκευές χάνει 67%. Η ΑΛΚΟ 65,7%, η Elmec Sport και η ΑΤΤΙΚΑΤ 65%, η Sprider 64,9%, η Πήγασος 64,5% και η Περσεύς 63,8% και παρά το γεγονός ότι έχει εμφανίσει καλή κερδοφορία και έχει βελτιώσει αισθητά τον ισολογισμό της. Από τις εταιρείες που παρακολουθούν οι ξένοι, χειρότερη πορεία από αυτή της αγοράς καταγράφουν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-35,2%), Φουρλής (-35,6%), Aegean Airlines (-38,7%), Alpha Bank (-39,9%), Eurobank (-41,4%), Ελλάκτωρ (-44,1%), ΟΤΕ (-45%), Εθνική Τράπεζα (-49,2%), Πειραιώς (-54,4%), MIG (-58,4%) και Αlapis (-58,8%).

Στον αντίποδα στις πρώτες θέσεις των ανοδικών μετοχών η εταιρεία Ευρωσυμμετοχές ενισχύεται κατά 86,7%, η Τσουκαρίδης κατά 81,3%, η Φουντλινκ κατά 69,4%, η Interfish κατά 53,6%, η Χαϊδεμένος κατά 49,5%, η Λογισμός κατά 45% και η Ευρωσύμβουλοι κατά 41,5%. Από τις μετοχές που παρακολουθούν οι ξένοι η Frigoglass ενισχύεται κατά 25% από την αρχή του έτους, η Coca Cola κατά 20,1%, η Folli Follie κατά 13,4% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά 1,4%. Σε μία χρονιά έντονης πτώσης πολύ καλά τα έχουν πάει επίσης η Εκτέρ (19,4%), η Βιοκαρπέτ (13,3%), η Αφοί Κορδέλλου (12,5%), η MLS (10,6%) και η Καράτζη (10,1%).  Οριακές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Κρι-Κρι, Σελόντα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Δίας ΑΕΕΧ, Καρέλιας και S&B.

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 20 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.