ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πακέτο» η γνωμοδότηση της ΡΑΕ με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια

08:18 - 21 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

«Πακέτο» όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθούν η γνωμοδότηση της ΡΑΕ επί της πρότασης της ΔΕΗ για τα τιμολόγια, και η απόφαση που θα λάβει με βάση αυτήν η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την «ασπίδα» προστασίας για τις χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις.

Η αιτία, προφανής. Αν ανακοινωθεί πρώτα η γνωμοδότηση της Αρχής και μεσολαβήσει έστω και ένα 24ωρο για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, «θα γίνει χαμός από τις αντιδράσεις» -όπως χαρακτηριστικά λέει ενεργειακός παράγοντας - και «οι φωνές θα καλύψουν τις όποιες θετικές επιπτώσεις θα έχουν τα μέτρα μείωσης των αυξήσεων που έχουν δρομολογηθεί». Δηλαδή τη μετακύλιση μέρους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τις καταναλώσεις 801-1000 kwh στα τιμολόγια των άνω των 2.000 kwh, ώστε να περιοριστούν οι αυξήσεις.

Παρ’ ότι λοιπόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο υπ. ΠΕΚΑ έχουν καταλήξει για το πόσο θα μειωθούν οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, πρέπει να έχουν και την γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, και μόλις τελειώσει θα έχει έρθει η ώρα των ανακοινώσεων. Ίσως γι’ αυτό, όπως εκτιμά ο συνομιλητής μας, η έγκριση από την ολομέλεια της ΡΑΕ της γνωμοδότησης για τα τιμολόγια να μετατεθεί για μια ακόμη εβδομάδα. Και να παραπεμφθεί για την επομένη, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ επί της πρότασης της ΔΕΗ για τις αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις θα αναφέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυξήσεις της τάξης του 48%.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:21 - 21 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.