ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία οι νέες αλλαγές στα εργασιακά

08:34 - 28 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Δρομολογούνται άμεσα οι νέες και ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Στα θέματα που έχουν ήδη κλείσει, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε η κα Κατσέλη στη συνάντηση με την τρόικα στις 21 Σεπτεμβρίου, η ρύθμιση με την οποία «αναμορφώνεται το σύστημα διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα», όπερ σημαίνει μειωμένες αποδοχές για υπερωρίες αλλά και ελαστικότητα του χρόνου εργασίας.

Με υπουργικές αποφάσεις πριν από την επόμενη επίσκεψη της τρόικας το Νοέμβριο θα ρυθμιστούν τα παραπάνω αλλά και άλλες επώδυνες εργασιακές αλλαγές που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, όπως η αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου, με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, στους 12 μήνες, καθώς και η ευρύτερη χρήση προσωρινών συμβάσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

Επιπλέον, το Προεδρικό Διάταγμα για την διαιτησία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του και θα έχει υπογραφεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, ο θεσμός θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να υπάρξει δικαίωμα προσφυγής αν υπάρχει διαφωνία με την πρόταση του μεσολαβητή, ενώ θα υπάρχουν και διατάξεις για την αύξηση της διαφάνειας.

Υπό συζήτηση, παραμένει προς το παρόν, το ακανθώδες θέμα των κλαδικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Ωστόσο, ως και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αν συμβεί αυτό, δημιουργούνται μεγάλα περιθώρια για εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στη συνάντηση με την τρόικα διατυπώθηκε η θέση, ότι η επιθυμητή ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,  προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, για τις οποίες εκφράστηκε προβληματισμός, με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής αγοράς εργασίας.

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί, αν και όχι επισταμένως, στην –πρώτη ‘’αναγνωριστική’’ - συνάντηση που είχαν με τη ΓΣΕΕ στις 21 Σεπτεμβρίου η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γ. Κουτρουμάνης. Σήμερα είναι και η πρώτη συνάντηση της νέας υπουργού Εργασίας με την ΕΣΕΕ και την Πέμπτη,30 Σεπτεμβρίου, η κα Κατσέλη θα πραγματοποιήσει επίσκεψεη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Για το ζήτημα θα υπάρξει υπουργική απόφαση, μετά από συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα, μέσα στο Νοέμβριο.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:19 - 28 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.