ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προχειρότητα στην κατάρτιση των νόμων, επισημαίνουν οι χρηματιστές για το φόρο συναλλαγών

12:04 - 15 Οκτ 2010
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Aκόμα ψάχνεται η αγορά για τον φόρο υπεραξίας και με τους ξένους να απειλούν να φύγουν θεωρώντας φορολογία και χρεώσεις ιδιαίτερα υψηλές σε μία αγορά που βρίσκεται σε ύφεση. Οι χρηματιστές κατέθεσαν υπόμνημα κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με διοικητικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καταγγέλοντας προχειρότητα στην κατάρτιση των νόμων αφού ο φόρος υπεραξίας, όπως αναφέρουν άλλαξε 3 φορές πριν ψηφισθεί.    

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης αναφέρει τα εξής: «Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε νομοσχέδιο στις 19/3/2010, το οποίο στο άρθρο 16 έκανε λόγο για την φορολόγηση με συντελεστή 15%  ως προκαταβολή έναντι του φόρου εισοδήματος που αναλογεί επί των βραχυπρόθεσμων κερδών από αγοραπωλησίες μετοχών, ήτοι κέρδη από την πώληση μετοχών εντός τριμήνου από την αγορά αυτών. Σε περίπτωση δε πώλησης πέραν του τριμήνου θα εξακολουθούσε να ισχύει ο φόρος επί των πωλήσεων 0,15%. Αυτό αναφέρεται και στην  εισηγητική έκθεση.


Ο ΣΜΕΧΑ εξέδωσε δελτίο τύπου την ίδια ημέρα εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για την υιοθέτηση του φόρου υπεραξίας, ενώ στις 23/3/2010 κοινοποίησε τις επίσημες θέσεις του και στις 7/4/2010 παρέθεσε γεύμα ενημέρωσης στους δημοσιογράφους.


Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συνήλθε στις 29, 30, 31/3/2010 και στις 8/4/2010 σε έξι συνεδριάσεις και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Ολομέλεια περιείχε διάταξη για φορολόγηση με συντελεστή 15% ως προκαταβολή έναντι του φόρου εισοδήματος που αναλογεί επί των κερδών από πώληση μετοχών εντός δωδεκαμήνου από την αγορά αυτών. Η περίπτωση του φόρου επί των πωλήσεων πέραν του χρονικού αυτού διαστήματος είχε διαγραφεί παρά την εισηγητική έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι μέτοχοι εταιριών που έχουν το μεγάλο πλούτο στην Ελλάδα δεν θα πλήρωναν κανέναν φόρο στην Ελλάδα ούτε καν τον φόρο πωλήσεων.


Επί της διάταξης αυτής ζητήθηκαν ειδικά από το ΣΜΕΧΑ παρατηρήσεις στις οποίες και προχωρήσαμε. Όμως οι παρατηρήσεις μας αγνοήθηκαν και το νομοσχέδιο που εν τέλει ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20/4/2010 (συζήτηση 13-15/4/2010) περιέχει την διάταξη για φορολόγηση τόσο σε διακράτηση μικρότερη του τριμήνου με συντελεστή 20% ως προκαταβολή, όσο και σε διακράτηση μεταξύ τριών και δώδεκα μηνών με συντελεστή 10% ως προκαταβολή. Μετά την προκαταβολή πρόσθετος φόρος  στην κλίμακα του εισοδήματος και κανένας φόρος για όσους διακρατούν πάνω από 12 μήνες. Ποιος ή ποιοι ωφελούνται»;



Τελευταία τροποποίηση στις 12:10 - 15 Οκτ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.