ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ "απέχει" από την αγορά κρατικών ομολόγων

17:42 - 25 Οκτ 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Σε καμία αγορά κρατικών ομολόγων δεν προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, κρατώντας το συνολικό ύψος του αμφιλεγόμενου προγράμματος αμετάβλητο στα 63,5 δις. ευρώ.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος τον Μάιο  που η ΕΚΤ δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα. Η εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους έχουν  κοπάσει από τότε και το σημαίνον στέλεχος της ΕΚΤ, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης  Axel Weber, έχει ανανεώσει τις έντονες επικρίσεις του κατά του προγράμματος, ζητώντας  δημόσια την διακοπή του.

Υπό τους όρους του προγράμματος, η ΕΚΤ δικαιούται να αγοράζει κρατικά ή εταιρικά  ομόλογα, αλλά δεν έχει ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως πόσα  χρήματα προβλέπεται να δαπανήσει ή πόσο καιρό πρόκειται να διακρατήσει τους τίτλους  που απέκτησε.

Οι αγορές δεν έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο και  γίνονταν σε ακανόνιστα διαστήματα. Η ΕΚΤ δαπάνησε 16,5 δις. ευρώ την πρώτη εβδομάδα  του προγράμματος. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αγορές σχεδόν σταμάτησαν για  να ανακάμψουν στη συνέχεια μετά την αυξανόμενη ανησυχία για τα δημοσιονομικά της  Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο Weber, μέλος της διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η επέμβαση της ΕΚΤ  δεν έχει ηρεμήσει τις αγορές ομολόγων και ότι θα πρέπει να σταδιακά να καταργηθούν. Αλλά  ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet αντιτάχθηκε στην άποψη του Weber.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.