ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ομόλογα ισορρόπησαν, οι μετοχές ακόμη χοροπηδούν

13:21 - 19 Ιουν 2006
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Μικρές πλέον οι διακυμάνσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Μικρός ο τζίρος στις αγορές των μετοχών.

Με πιο απλά λόγια. Η αγορά των ομολόγων βρήκε την ισορροπία της και εξοικειώθηκε με την ιδέα ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα κινηθούν προς το 5,5% ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το πάρτι των εύκολων κερδών τελείωσε και ήρθε πάλι η εποχή που οι εταιρείες πρέπει να παράξουν κέρδη εκτός από μεγαλεπήβολα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων...

Η UBS εκτιμά πως ο Μπεν Μπερνάνκε, o αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου μέχρι και το 5,5%, μετά θα σταματήσει…

Εντόπισε μάλιστα η UBS, έναν ακόμη πληθωριστικόκίνδυνο στην αμερικανική οικονομία, αυτόν των υψηλών …ενοικίων…

Τα νοίκια ανεβαίνουν και οι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς για να ανταποκριθούν είναι –με απλά λόγια- η εκτίμηση της UBS. Ωστόσο, οι αγορές των ομολόγων είναι πλέον σε θέση να μετρήσουν τον κίνδυνο, να ποσοτικοποιήσουν τις όποιες επιπτώσεις από τις κινήσεις των επιτοκίων..

Αντιθέτως, στις χρηματιστηριακές αγορές τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Το triplewitchday πέρασε, τα Συμβόλαια στην αγορά παραγώγων έκλεισαν και τα hedgefunds σαν αιμοβόροι πεινασμένοι καρχαρίες περικυκλώνουν ευάλωτες αγορές, αναζητώντας το επόμενο θύμα.

H NOKIA ανακοινώνει τη συνεργασία της με την SIEMENS ύψους 31 δις δολαρίων, για να δημιουργήσει το αντίπαλον δέος στην SONYEricson. H αγορές ενθουσιάζονται αλλά δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τα οφέλη.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Σήμερα οι ξένοι αγοράζουν μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αναγνωρίζουν ότι η μετοχή είναι φθηνή, ότι οι προοπτικές είναι καλές αλλά δεν είναι σε θέση –ακόμη- να μετρήσουν το πόσο. Γι’ αυτό αγοράζουν με φειδώ και έχουν πάντα το δάκτυλο στη σκανδάλη….

ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΚΩΝΣΤΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.