ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προεξοφλεί το ταμπλό…

02:09 - 11 Μαρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Μάτια και προσοχή στραμμένα στις Βρυξέλλες και στις συνομιλίες των ηγετών της ζώνης του ευρώ έχουν σήμερα οι επενδυτές. Αν και η χθεσινή κίνηση της αγοράς ξάφνιασε, έπειτα από την υποβάθμιση και της Ισπανίας από την Moody's, τον ακριβό δανεισμό της Ιταλίας και τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην Λιβύη, αφού ο γενικός δείκτης σταθεροποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο κανάλι 1.540 - 1.550 μονάδες, οι αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι.
Αισιοδοξία που απορρέει από το γεγονός ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας, κάτι που φοβούνται και οι αμερικάνοι, μπορεί να συμπαρασύρει στο... έρεβος τόσο τις τράπεζες και τις χώρες της Ευρώπης, όσο και τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ανοίγει νέος κύκλος κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας «πεδίο δόξης λαμπρό» σε Κίνα και Ινδία που εμφανίζουν ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 8% και με το μεσανατολικό μέτωπο ανοιχτό και βεβαίως... απρόβλεπτο. Υπό αυτές τις συνθήκες αναφέρουν παράγοντες της αγοράς θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, όχι γιατί της αξίζει, αλλά γιατί δεν συμφέρει τις διεθνείς ισορροπίες και ασφαλώς το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Όσο «γαιοστρατηγικές» κι αν δείχνουν οι απόψεις αυτές, η Καγκελάριος Μέρκελ, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν να έχει πάρει το μήνυμα. Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη - αστραπή στην αρχή της εβδομάδας του υπουργού Οικονομικών τωνΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ στην Φρανκφούρτη, όπου είχε επαφές με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και την Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα. Μόλις χθες, η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ αναγνώρισε ότι τα τρία χρόνια είναι μικρό διάστημα για να βάλει η Ελλάδα τάξη στα δημοσιονομικά της και πως η αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι και αυτές που καθορίζουν την άμυνα στην αγορά. Πέρα από αυτά, χθες για πρώτη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι πλησιάζει η ώρα που οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Τί σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την αγορά το ενδεχόμενο ενός haircut, η αβεβαιότητα ως προς τα αποτελέσματα των stress tests, οι επιταγές της τρόικας για συγχωνεύσεις θα αποτελέσουν μονόδρομο για τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ένα άλλο ερώτημα που διατυπώνουν οι παράγοντες της αγοράς είναι τι θα γίνει μετά την 25η Μαρτίου. Ποιο τοπίο θα έχει διαμορφωθεί μετά τις συμφωνίες στις Βρυξέλλες , ποια δεδομένα θα έχουν δημιουργηθεί και ενδεχομένως ποιες θα είναι οι νέες υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των εταίρων της.

Από την πλευρά της η Πήγασος Χρηματιστηριακή, διατηρεί την σταθερή στάση έναντι της αγοράς σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις, «επιλέγοντας να αξιοποιούμε το ανοδικό πρόσημο για την αύξηση της ρευστότητας περιορίζοντας δραστικά τις «φιλοδοξίες» μιας ευρύτερης ανοδικής κίνησης σε αντιδράσεις διάρκειας 1 - 2 συνεδριάσεων όσο η αγορά κινείται σε κλείσιμο κάτω από τις 1.545 μονάδες. Θα επανεξετάσουμε την στάση μας 50 - 70 μονάδες χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα εάν και εφόσον δεν αλλάξει κάτι άμεσα στην ειδησεογραφία που αφορά την διαπραγμάτευση στην σύνοδο κορυφής που ξεκινά το Σάββατο καθώς μόνο από εκεί μπορεί να επέλθει κάποια σημαντική αλλαγή νέων που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά. Μέχρι τότε οι κινήσεις μας που θα αφορούν την πλειοψηφία των διαθεσίμων μας θα έχουν αυστηρά βραχυχρόνιο χαρακτήρα και πολύ πειθαρχημένο όριο περικοπής ζημιών».

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 00:10 - 11 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.