ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 80% των διαθεσίμων μας ρίχνουμε στο Χ.Α.

02:34 - 14 Μαρ 2011
stavroula

Από stavroula

Αγορές και αύξηση των θέσεων σε μετοχές συστήνουν οι χρηματιστές, θεωρώντας δεδομένη την βοήθεια της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Ακόμα και οι δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση μέσα από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι ικανό να δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία αρκεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα ανεξάρτητα από τις μικρομομματικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες. Η θέση του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη είναι ότι, «διαχειριστικά θα αυξάναμε θέσεις προς το 80% των συνολικών διαθεσίμων μας με βασικό άξονα τον τραπεζικό κλάδο αναζητώντας προσαρμογή στο momentum της αγοράς με όριο περικοπής ζημιών τις 1.545 μονάδες.

Στην παρούσα φάση εκτιμούμε ότι η αβεβαιότητα και η ασάφεια του εγχώριου περιβάλλοντος θα είχαν δώσει κατηγορηματική απάντηση σε ότι αφορά την τάση σε μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη. Επισημαίνουμε τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές συμβολαίων και δικαιωμάτων μετοχών και δεικτών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική (Triple Witching)».

 

Η Emporiki Bank αναφέρει ότι, «μεσοπρόθεσμα (ορίζοντας τριμήνου), διατηρούμε την άποψη ότι θα αποτελούσε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 1.543μ, καθώς θα αυξάνονταν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης ενός νέου ανοδικού κύματος προς τις   1.800μ. Αν επεκταθεί η υποχώρηση προς τις 1.480μ, το προαναφερόμενο σενάριο δεν ακυρώνεται μόνο στη περίπτωση που η υποχώρηση χαμηλότερα των 1.543μ διαρκέσει μικρό χρονικό διάστημα (μια-δυο εβδομάδες) και συνοδευτεί από μείωση των συναλλαγών στις καθοδικές συνεδριάσεις».

Η διαπραγμάτευση των διευκολύνσεων για το Ελληνικό χρέος και γενικά η αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κόστους εξυπηρέτησης εθνικού χρέους έχει μπει στην τελική ευθεία και από ότι φαίνεται το επόμενο δεκαπενθήμερο θα αλλάξει την ροή της Ιστορίας όποια κατάληξη και αν έχει επισκιάζοντας οποιαδήποτε άλλη μίκρο ή μακροοικονομική εξέλιξη. Αν μη τι άλλο οι εξελίξεις είναι τέτοιες που ο άμεσος αντίκτυπος τους στην συμπεριφορά του χρηματιστηρίου έχουν αυξήσει το βαθμό της μεταβλητότητας αλλά και της αγωνίας που συνεπάγεται κάθε βήμα εμπρός ή πίσω σε σχέση με τις Ελληνικές επιδιώξεις. Τι πρέπει όμως να περιμένει η αγορά το επόμενο δεκαπενθήμερο; Το προφανές της συμπεριφοράς της αγοράς λέει ότι αν η Ελληνική πλευρά δεν περίμενε κάτι θετικό θα έπρεπε να έχει διαλυθεί σε επίπεδο αποτιμήσεων μετά την σφοδρή πιστοληπτική υποβάθμιση της προηγούμενης Τρίτης, την εκκωφαντική αρνητική φημολογία η οποία έφθασε στην υπερβολή και το έντονο πτωτικό κλίμα που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε. Αν και η διαπίστωση αυτή είναι σε κάποιο βαθμό «στον αέρα» σαν επιχείρημα, οι αγοραστές θα πρέπει να έχουν κάποιο πολύ σοβαρό λόγο για να είναι αγοραστές μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα έχοντας σαν σύμμαχο τους μόνο την «ελπίδα». Άρα το παρασκήνιο είναι μάλλον θετικότερο από όσα είναι ήδη γνωστά στην αγορά και η λύση που προωθείται στην Ε.Ε. καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες ή θα καλύψει σταδιακά τις Ελληνικές ανάγκες σε μια λογική ανταποδοτικότητας σε σχέση με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος δρόμος υλοποίησης μιας συμφωνίας, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς,  που θα καλύψει δανειστές και δανειζόμενους και θα επιταχύνει ενδεχομένως την υλοποίηση του μνημονίου καθώς ο χρόνος και οι επιλογές έχουν τελειώσει.

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 11:15 - 14 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.