ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "κατώφλι" του άρθρου 99 οι εισηγμένες

02:03 - 15 Μαρ 2011
stavroula

Από stavroula

Εκτεθειμένες στο «φαύλο κύκλο» της οικονομικής κρίσης βρίσκονται οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες διανύοντας εδώ και τρία χρόνια τη χειρότερη οικονομική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η μία μετά την άλλη προσφεύγουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος θα τους παράσχει την απαραίτητη παράταση χρόνου, μέχρις ότου βρουν την εναλλακτική λύση που θα περιορίσει ή θα εξαλείψει τις πιθανότητες χρεοκοπίας.

Ατλάντικ, Αττικατ, Ridenco, ΣΑΟΣ, Αφοί Μεσοχωρίτη, Altec, Εδραση Ψαλλίδας, Microland, Lannet, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Θεμελιοδομή και Ναυπηγεία Ελευσίνας (θυγατρική της Νεώριον Σύρου), είναι οι δεκατρείς εισηγμένες, οι οποίες έχουν εισέλθει ή έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα από το 2007 μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι το 2007 ήταν η χρονιά που ψηφίσθηκε ο πτωχευτικός νόμος.

Για τις επιχειρήσεις αυτές η υπαγωγή στο άρθρο 99 αποτελεί μία κίνηση - «ασπίδα», η οποία θα τους προστατεύσει από τους πιστωτές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν σηματοδοτεί και τη λήξη «συναγερμού» για το οικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων, με την έννοια ότι κατά αυτό τον τρόπο δεν διαφεύγουν τον κίνδυνο της πτώχευσης και του «λουκέτου», απλά μέσω της παραπάνω διαδικασίας κερδίζουν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν στην πρωτοβουλία εκείνη που θα τους βοηθήσει να βγουν από το «τέλμα».

Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αποτελεί η θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Νεώριον, Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας, η οποία υπέβαλε αίτηση την περασμένη Πέμπτη λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας. Ειδικότερα, η εταιρεία σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 16 Φεβρουαρίου διευκρίνισε ότι πράγματι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών Τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου, για την αναδιάρθρωση των δόσεων του τιμήματος εξαγοράς των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την μετάθεση της καταβολής των υπολειπομένων δόσεων, ενώ έπειτα και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεώριον ως προς τα ανείσπρακτα υπόλοιπα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ως απάντηση σε επιτολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην κατηγορία Επιτήρησης από τις 22 Φεβρουαρίου και κατ επέκταση διαγράφηκαν και από τη σύνθεση των δεικτών.

Στις 10 Μαρτίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας κατέβαλε αίτηση στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ μόλις χθες στις 14 Μαρτίου η ίδια διευκρίνισε μέσω νεότερης ανακοίνωσή της ότι  η αίτηση υπαγωγής της θυγατρικής στην παραπάνω διαδικασία έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της θυγατρικής, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση, η ενέργεια αυτή δεν έχει επίπτωση στα αποτελέσματα και στη χρηματοοικονομική θέση της θυγατρικής ή του ομίλου, ενώ, όπως τονίσθηκε, αναστέλλει τις ατομικές διώξεις των πιστωτών.

Στο μεταξύ, το «καμπανάκι» δεν χτυπά μόνο για τις ελληνικές εισηγμένες, αλλά για τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο οποιουδήποτε κλάδου, καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία την ώρα που 13 υπολογίζονται οι εισηγμένες που έχουν υποβάλει αίτηση ή που έχουν ήδη καταταχθεί στο άρθρο 99, 1.000 είναι οι επιχειρήσεις - μη εισηγμένες - στο σύνολό τους που έχουν προχωρήσει εξίσου στην παραπάνω διαδικασία λόγω δυσχερών οικονομικών συνθηκών και στενών οικονομικών δυνατοτήτων από το 2007 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή προτού την προσφυγή της Ελλάδας στο πακέτο στήριξης, γεγονός που σημαίνει ότι τα στοιχεία για το χρονικό διάστημα από κει κι πέρα θα είναι εντυπωσιακά!

Πάντως αξιοπρόσεχτο είναι το γεγονός ότι το αδύνατο σημείο των περισσότερων επιχειρήσεων είναι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πιέζονται ως προς τα περιθώρια κέρδους, λόγω σοβαρής μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης που επηρεάζει τις πωλήσεις τους. Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους, καθώς ανήλθαν στις 204 έναντι 184.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 15 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.