ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι fund managers ξαφνικά φεύγουν από τις μετοχές και τα εμπορεύματα

02:13 - 16 Μαρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Μετά από τις εξελίξεις στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ και την υψηλή πτήση που συνεχίζει το πετρέλαιο προκαλώντας έντονους φόβους για την οικονομική ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι fund managers τρέπονται σε φυγή από τις μετοχές και προτιμούν την ασφάλεια των θέσεων ρευστότητας. Και σίγουρα οι πολύ άσχημες εξελίξεις στην Ιαπωνία θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο τη διάθεση τους για ρίσκο.
Οι managers ανησυχούν πως ο υψηλότερος πληθωρισμός λόγω του ακριβού πετρελαίου, θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη και την κερδοφορία των εταιρειών σε στασιμότητα και δεν εμφανίζονται πλέον πρόθυμοι να τοποθετηθούν στις μετοχές.

Οπως αποκαλύπτει η νέα δημοσκόπηση της BofA Merrill Lynch, οι 203 θεσμικοί επενδυτές που ερωτήθηκαν, αύξησαν σημαντικά τις θέσεις τους σε μετρητά με το 18% να είναι overweight στη ρευστότητα, από 3% τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, μείωσαν σημαντικά την έκθεσή τους σε μετοχές και εμπορεύματα, με το 45% των fund managers να είναι πλέον overweight στις μετοχές, από 67% τον περασμένο μήνα, ενώ στα εμπορεύματα, overweight θέσεις ηταν μόνο το 21%. Το 8% των ερωτηθέντων δηλώνει οτι πλέον αναλαμβάνει λιγότερο ρίσκο από ότι πριν, ενώ τον περασμένο μήνα το 1% δήλωνε ότι αναλάμβανε περισσότερο ρίσκο.

Πάντως, η στροφή μακριά από μετοχες και εμπορεύματα, σε καμία περίπτωση δεν μεταφράστηκε ως ενθουσιασμός για τα ομόλογα, αφού οι underweight θέσεις σε αυτά παραμένουν στο 59%.

Οι θεσμικοί δεν άλλαξαν επίσης σημαντικά, τις κλαδικές τους τοποθετήσεις, με την όρεξη για τον κλάδο της τεχνολογίας και τις μετοχές «ανάπτυξης» να παραμένει υψηλά, και με τις ο

verweight θέσεις στις κυκλικές μετοχές, τα βασικά υλικά και τη βιομηχανία να παραμένουν σταθερές και αυτές. Επίσης, οι θεσμικοί διατηρούν τις underweight θέσεις τους στους αμυντικούς κλάδους, αν και πλέον εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι στον φαρμακευτικό κλάδο και τον κλάδο της υγείας γενικότερα.

Γεωγραφικά, η όρεξη για αμερικάνικες μετοχές μειώθηκε στο 23% από 34% πριν, και επίσης υπήρξε μείωση θέσεων στις αγορές χώρων που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, όπως η Ρωσία. Αντίθετα, έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους στην αγορά της Βραζιλίας, την οποία μάλιστα απέφευγαν τον περασμένο μήνα.

Οπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση, τώρα πιο πολύ από ποτέ, οι fund managers εμφανίζονται νευρικοί γύρω από την έντονη πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων στην Ευωζώνη. Τώρα που συμφωνήθηκε ο σχεδόν διπλασιασμός των κεφαλαίων διάσωσης της περιοχής, οι θεσμικοί φοβούνται πως θα ξεκινήσει πια εξαιρετικά σύντομα, ο κύκλος αύξησης των επιτοκίνω, με το 72% να βλεπει πως αυτό θα συμβεί πριν τον Ιούλιο, την στιγμή που τον Φεβρουάριο ούτε ένας fund managers δεν έβλεπε αύξηση στον ευρω-ορίζοντα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσκόπηση αποκαλύππτει πως η πρόσφατη «εξαφάνιση» της επενδυτικής εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες αγορές, έχει αρχίσει και αλλάζει. Το 15% των θεσμικών εκτιμούν τώρα ότι η κινεζική οικονομία θα αποδυναμωθεί το 2012, από 27% πριν και επίσης έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος που εκτιμάται ότι υπάρχει στην κινεζική αγορά ακίνητης περιουσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:28 - 16 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.