ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετοχές: Περιμένουμε και… βλέπουμε!

02:12 - 17 Μαρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Oι διεθνείς στρατηγικοί επενδυτές, βλέποντας τις ευρωπαϊκές μετοχές να χτυπούν τα χαμηλά σχεδόν τριών μηνών, επιλέγουν να κρατήσουν την ρευστότητά τους προς το παρόν και να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες, παρά να πέσουν με τα μούτρα στις – σε πολλές περιπτώσεις - υπερπουλημένες αγορές.
Οπως σημειώνει και ο κ. Markus Steinbeis, επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pioneer Investments, είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς πως η αγορές άγγιξαν τον πάτο για αυτό το διάστημα. Η κατεύθυνση των μετοχών αυτήν την περίοδο, εξαρτάται ολοκληρωτικά από το τί συμβαίνει στην Ιαπωνία και εκεί η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα και με την Danske Bank, αυτή τη στιγμή η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, σχετικά με την κατάσταση στην Ιαπωνία, καθώς και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, συνεπώς θα είναι δύσκολο να βρουν οι αγορές κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Mike Lenhoff, επικεφαλής στρατηγικής στην Brewin Dolphin Securities, ο μεγάλος κίνδυνος για την Ασία και ίσως ακόμη και την παγκόσμια οικονομία, είναι οι εξελίξεις γύρω από κρίση στην Ιαπωνία. Οπως προσθέτει, ο κόσμος, σε κάποιο βαθμό, μπορεί να καταλάβει το τί θα συμβεί μετά από ένα σεισμό, αλλά κανέις δεν ξέρει και δεν μπορεί καν να υποθέσει, τι θα συμβεί στην περίτπωση της πυρηνικής αυτής καταστροφής. Ο κ. Lenhoff σημειώνει ότι η εταιρεία του, η οποία αύξησε της θέσεις της σε μετρητά στην αρχή του μήνα, είναι σε αναμονή για μια ευκαιρία να επανεπενδύσει τα χρήματα σε ότι αρχίσει να μοιάζει υπερπουλημένο. Οπως τονίζει, αν και αυτό δεν πρόκειται να το κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο θα αρχίσει να το συζητά τις επόμενες εβδομάδες.

Οπως τονίζει ο κ. Gary Baker, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της BofA Merrill Lynch, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αρχίσει κανείς να αγοράζει μετοχές και σίγουρα όχι πριν αρχίζει να βελτιώνεται η ροή των ειδήσεων. Οπως τονίζει, αυτή τη στιγμή τηρούμε την στρατηγική του «περιμένουμε και βλέπουμε».

Οπως υποστηρίζει και η στρατηγική αναλύτρια της UBS, κα Κaren Olney, η οποία επιμένει στην εκτίμησή της για ράλι της τάξης του 10% για τις μετοχές από τα τρέχοντα επίπεδα, μπορεί σήμερα να φαίνεται ότι υπάρχει μία εξαιρετικά καλή αγοραστική ευκαιρία σε πολλά χρηματιστήρια, ωστόσο το καλύτερο θα ήταν να περιμένουμε λίγες συνεδριάσεις ακόμη, μέχρι να ηρεμήσουν και να ξεκαθαρίσουν περισσότερο τα πράγματα στην Ιαπωνία, καθώς ακόμα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 17 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.