ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Τι προβλέπει για γεν και ιαπωνικά ομόλογα

02:18 - 18 Μαρ 2011
stavroula

Από stavroula

Η αγορά των ομολόγων του Ιαπωνικού Δημοσίου (JGB) ανακάμπτει μετά τον σεισμό εξαιτίας της ψύχραιμης στάσης των επενδυτών, οι οποίοι θεώρησαν πως η φυσική καταστροφή θα είχε μόνο βραχυπρόθεσμες αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την Ιαπωνία, η οποία θα ανακάμψει και θα επιστρέψει και πάλι ανάμεσα στους ισχυρούς, αναφέρει η HBSC σε έκθεση της, προσθέτοντας ότι το 10-ετές ομόλογο θα μπορούσε να είχε πέσει και κάτω από το 1,2% τούτην την εβδομάδα, από το 1,25% της Παρασκευής.

Παρ’ όλ’ αυτά,, όπως επισημαίνεται, θα υπάρξει ανάγκη για έκδοση μεγάλου αριθμού ομολόγων του Ιαπωνικού Δημοσίου (JGB) για να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση, δεδομένης της εμπειρίας της διετίας 1995-96, συνεπώς η ανάκαμψη της αγοράς θα μπορούσε να είναι προσωρινή.


«Η άποψή μας είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του Ιαπωνικού Δημοσίου θα αρχίσουν να εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ (US Treasury)» τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.


Οσον αφορά το ξένο Συνάλλαγμα, οι αναλυτές της τράπεζας, αναφέρουν πως εδώ και πολλά χρόνια, η Ιαπωνία διατηρεί ένα μεγάλο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα καθαρών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, οι ιαπωνικές αρχές διαθέτουν -μέσω διαφόρων παρεμβάσεων- άνω του ενός τρισ. δολάρια σε αποθέματα συναλλάγματος. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας είναι σε θέση να επαναπατρίσουν κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, με σκοπό να αποκαταστήσουν και να συμπληρώσουν την εγχώρια οικονομία και το εθνικό κεφάλαιο.


«Η ροή επαναπατρισμού θα παραμείνει κυρίαρχη τάση για το προβλέψιμο, εγγύς μέλλον» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 



Μετά το Κόμπε, η ροή επαναπατρισμού υποδεικνυόταν ως η πλέον καταλληλότερη. Ωστόσο, αυτές οι τάσεις εντάθηκαν υπερβολικά με το σκάνδαλο Nick Leeson και την κατάρρευση της Barings Bank που επακολούθησε.


Το μοναδικό επιχείρημα κατά της ενίσχυσης του γιαπωνέζικου γιεν είναι πως η ανοικοδόμηση θα αυξήσει το χρέος της Ιαπωνίας ως ποσοστό του γενικότερου ΑΕΠ της ακόμη περισσότερο.


Οι αναλυτές της HSBC, εκτιμούν πως αυτό το ζήτημα κάποια στιγμή θα αποβεί προβληματικό για την Ιαπωνία, όμως μία άμεση επέκταση του χρέους της είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει κυρίαρχη δύναμη στην αγορά συναλλάγματος.


Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίζουν, τα περισσότερα ομόλογα του Ιαπωνικού Δημοσίου (JGB) τηρούνται σε ιαπωνικά χαρτοφυλάκια. Κατά συνέπεια, δεν συνιστά λόγο ανησυχίας η πώληση σε ξένους επενδυτές των JGBs.


Τάκης Λαϊνάς
Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 18 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.