ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SOS από τον κλαδο μαζικής εστίασης - 6.000 εστιατόρια έχουν κατεβάσει ρολά!

02:19 - 18 Μαρ 2011
stavroula

Από stavroula

SOS εκπέμπει από την αρχή του χρόνου ο κλάδος εστίασης, καθώς πληροφορίες θέλουν τον τζίρο των εστιατορίων να καταγράφει «βουτιά» της τάξεως του 50% από την έναρξη του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα. Ακόμα χειρότερα, η κατάσταση στο χώρο όσο πάει και επιδεινώνεται, αφού τα «λουκέτα» έχουν εξαπλωθεί και εκεί, ενώ ο φόβος για πιθανή πτώχευση παραμονεύει.

Παράγοντες του κλάδου επικαλούνται την υψηλή φορολογία, που παρουσιάζει διαδοχικές αυξήσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς και την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους ως τις κυριότερες αιτίες της κατακόρυφης πτώσης του κλάδου μαζικής εστίασης. Παράλληλα, τα ενοίκια που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που στεγάζονται τα καταστήματα τους είναι ιδιαίτερα «τσιμπημένα», γεγονός που αποτελεί «τροχοπέδη» στην ανάκαμψη ή στην αποφυγή εντονότερης ύφεσης, με αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες να πέφτουν στο «κενό».


Να σημειωθεί ότι κύκλοι της εν λόγω αγοράς επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα έχουν μειωθεί αισθητά οι επισκέψεις και η κατανάλωση στα εστιατόρια, γεγονός που οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα εν μέσω κρίσης, καθώς οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών «καλπάζουν». Συνεπώς έχουν περιορίσει τις εξόδους τους πόσο μάλλον εκείνες που απαντούν σε υψηλότερο κόστος.  Δεύτερον, κάνουν εκπτώσεις και στην ποσότητα του φαγητού. Ωστόσο, ο παράγοντας της ψυχολογίας δρα καταλυτικά στη συμπεριφορά του πελάτη ή του καταναλωτή, καθώς εν μέσω ισχυρού πανικού ακόμα και οι πιο εύποροι δεν ξοδεύουν επιπόλαια πλέον.


Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξες, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι από τις 120.000 επιχειρήσεις που συνολικά δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο, οι 20.000 – 25.000 από αυτές απειλούνται με «λουκέτο», ενώ στους 80.000 ανέρχονται τα άτομα που ενδέχεται να μείνουν άνεργοι λόγω «κορεσμού» του χώρου μαζικής εστίασης. Και όλα αυτά την ώρα που 6.000 εστιατόρια έχουν κλείσει οριστικά, καθώς τη στιγμή που τα έσοδα ολοένα και υποχωρούν, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για τη συντήρηση που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία ενός τέτοιου μαγαζιού.


Οι ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία του κλάδου είναι διάχυτες στην εν λόγω αγορά, ενώ αντικατοπτρίζονται στη «ερημιά» που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το «βλέμμα» στρέφεται στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος έχει ήδη δείξει δειλά σημάδια ανάκαμψης.

 

Σταυρούλα Μαλαίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 18 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.