ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση της Morgan Stanley στα περί κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών στο deal ETE - Alpha

20:44 - 20 Μαρ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το ναυάγιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Εθνική και την Alpha Bank. Δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας "Tο Βήμα", με τον τίτλο: «Το διπλό ταμπλό από τη Μorgan Stanley με Alpha – Εθνική», αφήνονται σαφείς αιχμές για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης γύρω από τον deal εκ μέρους της Morgan Stanley, η οποία κατέχει πλέον περισσότερο από 5% στην Alpha και ταυτόχρονα ήταν και σύμβουλος της ΕΤΕ στο deal.

Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως, έχει συμμορφωθεί με όλες τις εφαρμοστέες νομοθεσίες και τους κανονισμούς περί κινητών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών της προς παροχή πληροφοριών προς τις αρμόδιες αρχές, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως αρμόζει, και οποιαδήποτε υπόνοια περί του αντιθέτου είναι εντελώς αστήριχτη και αβάσιμη. Σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίησή της προς την Alpha Bank και την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής της στην Alpha Bank κατά περίπου 5,1%, η Morgan Stanley διευκρινίζει ότι "η συντριπτική πλειονότητα των υποκείμενων μετοχών κατέχονται για λογαριασμό πελατών της υπό την ιδιότητά της ως θεματοφύλακα, και η Morgan Stanley δεν έχει καμία διακριτική ευχέρεια ως προς αυτές τις μετοχές ή ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από αυτές. Η Morgan Stanley ουδόλως συμμετέχει στα κέρδη ή στις ζημίες που σχετίζονται με την χρηματιστηριακή τιμή αυτών των μετοχών. Το υπόλοιπο της συμμετοχής της Morgan Stanley περιλαμβάνει μετοχές που κατέχει συνεπεία συναλλαγών κατ’ εντολή πελατών της στο σύνηθες πλαίσιο των δραστηριοτήτων της".

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» - το οποίο υπογράφει ειδικός συνεργάτης- τονίζεται ότι κατά το παρελθόν η Morgan Stanley έχει εμπλακεί και σε άλλες περιπτώσεις εσωτερικής πληροφόρησης.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως, « Μorgan Stanley έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε σοβαρές υποθέσεις διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών προκαλώντας την αντίδραση των αρχών κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ.

Το 2007, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε μηνυτήριες αγωγές κατά 11 ατόμων και τριών εταιρειών για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από υπαλλήλους της UΒS Securities LLC και της Μorgan Stanley σε hedge funds και χρηματιστές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν κέρδη 15 εκατ. δολ.

Οπως είχε ανακοινώσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της UΒS, ο Μitchel Guttenberg, ενημέρωσε τουλάχιστον δύο χρηματιστές για τις επικείμενες αναβαθμίσεις μετοχών με στόχο να μοιραστεί μέρος των παράνομων κερδών.

Στην άλλη περίπτωση, η δικηγόρος τμήματος διεθνών αγορών της Μorgan Stanley, Randi Collotta, από κοινού με τον σύζυγό της, παρείχε σε χρηματιστή από τη Φλόριντα απόρρητες πληροφορίες για επικείμενες εξαγορές εταιρειών. Ως αντάλλαγμα το ζευγάρι θα μοιραζόταν με τον χρηματιστή τα παράνομα κέρδη. Το όνομα της Μorgan Stanley είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Galleon που ξέσπασε στη Wall Street το 2009 καθώς υπήρχαν καταγγελίες ότι η Galleon πλήρωνε σημαντικά ποσά στις συνεργαζόμενες με αυτή τράπεζες μεταξύ των οποίων και η Μorgan Stanley για να αποσπά εσωτερική πληροφόρηση.

Πριν από αυτό, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε με την αυστηρότερη ποινή πρώην στέλεχος της Μorgan Stanley για τη συμμετοχή του σε υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα το στέλεχος αγόρασε μετοχές της Citic Resource Ηoldings αξίας 11 εκατ. δολ. την περίοδο που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εξαγορά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Καζακστάν και στη Βόρεια Κίνα. Στη συνέχεια πούλησε περίπου τις μισές μετοχές του αποκομίζοντας κέρδη περίπου 4,31 εκατ. δολ., δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:10 - 21 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.