ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "μικροσκόπιο" της κυβέρνησης η πώληση του 10% της συμμετοχής στον ΟΤΕ

02:08 - 22 Μαρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Με το «δέλεαρ» της εξοικονόμησης των 445 εκατ. ευρώ και με την τρόικα να πιέζει για απόλυτη συμμόρφωση στο εκτενές πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής κυβέρνησης έχει μπει το ενδεχόμενο πώλησης του 10% της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ.
Ειδικότερα, πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το παραπάνω ενδεχόμενο, καθώς η υλοποίηση της σκέψης αυτής θα αποτελούσε ένα πρώτο και καλό βήμα προς την έναρξη του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θεωρείται μία ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή που έχει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί το δικαίωμα που της παρέχει η Deutsche Telecom για να προχωρήσει στην εν λόγω πώληση.

Πράγματι, η πώληση του 10% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ σηματοδοτεί και την εξασφάλιση του ποσού ύψους 445 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τιμή της μετοχής θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Με τη μεταβίβαση του 10%, το ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει με 10% στον ΟΤΕ έναντι 20% μέχρι σήμερα, ενώ στον αντίποδα η συμμετοχή της Deutsche Telecom  θα ενισχυθεί στο 40% από 30%.

Με μία πρώτη ματιά η κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται εύκολη, μόνο όμως σε περίπτωση που δεν ληφθεί υπόψη ότι μέσω της πώλησης του 10% της συμμετοχής στον ΟΤΕ, ουσιαστικά η ίδια αντιτίθεται στα περί  «ανάκτησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ», σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στο αν η D.Τ. θα υποχρεωθεί να καταθέσει δημόσια προσφορά για να αγοράσει και τα «χαρτιά» των μικρομετόχων. Πληροφορίες, ωστόσο, τονίζουν ότι η εταιρεία δεν θα υποχρεωθεί να καταθέσει δημόσια προσφορά, καθώς ουσιαστικά θα υποχρεωθεί από το ελληνικό Δημόσιο να αυξήσει το ποσοστό του πάνω από το 33%, όριο που προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εγκαίρως σχετικά με την πώληση του 10% της συμμετοχής, καθώς μέχρι το τέλος του 2011 «λύνεται» το δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου να πουλήσει στην D.Τ. με τιμή προσαυξημένη έναντι της τρέχουσας

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που πουληθεί τελικά το 10% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, τότε χάνεται ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, αλλά και το δικαίωμα να έχει λόγο στην επιλογή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Επίσης, αν το ποσοστό του Δημοσίου πέσει κάτω του 20%, τότε η Deutsche Telekom έχει το δικαίωμα να παραβιάσει τον όρο της «μη αύξησης ποσοστού». Με άλλα λόγια δηλαδή το Δημόσιο χάνει ορισμένα από τα δικαιώματα που του εξασφαλίζει η συμφωνία με τη Deutsche Telecom.

Τί δεν χάνει; Το δικαίωμα άσκησης βέτο, το οποίο έχει να κάνει με σειρά θεμάτων όπως:

-Η διανομή  μερισμάτων και προμερισμάτων.

-Η σύναψη δανείων.

-Η εισαγωγή της εταιρείας σε άλλο χρηματιστήριο.

-Η αλλαγή αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου.

-Το σήμα της εταιρείας.

-Οι ενδοομιλικές συναλλαγές με άλλες θυγατρικές του ομίλου της Deutsche Telekom.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.