ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία στο ΝΑΤΟ- Νέοι βομβαρδισμοί σε Τρίπολη και σε άρματα Καντάφι

10:35 - 25 Μαρ 2011
stavroula

Από stavroula

Ικανοποιημένη είναι η Δύση για το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά την Πέμπτη να αναλάβει η Συμμαχία την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο επισημαίνουν το γεγονός ότι η Συμμαχία δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων.
"Επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για την μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι" δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. 
Επίσης, άλλη μία αραβική χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μετάσχει στις επιχειρήσεις με δώδεκα αεροσκάφη.
Στο επιχειρησιακό επίπεδο, την Πέμπτη οι επιθέσεις των συμμάχων εναντίον αρμάτων του Καντάφι δεν κατάφεραν να σταματήσουν την κατάληψη της πόλης Μιζουράτα από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν ξανά στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. 
Οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ώς τώρα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι αρχές της Λιβύης.


Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε την απόφαση να αναλάβει η Βορειοατλαντική Συμμαχία την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις της Συμμαχίας μπορούν να εμπλακούν σε περαιτέρω επιχειρήσεις αν βρεθούν σε κατάσταση αυτοάμυνας.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «προς το παρόν θα υπάρχουν επιχειρήσεις της συμμαχίας (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ» και προσέθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο να αναλάβει η Συμμαχία έναν ευρύτερο ρόλο.
Το BBC επισημαίνει ότι στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εάν επιθέσεις εναντίον χερσαίων δυνάμεων της Λιβύης πρέπει να αποτελέσουν μέρος της ΝΑΤΟϊκής αποστολής.
Η θέση αυτή του γγ του ΝΑΤΟ φαίνεται να μην βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας μετέδωσε δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου ότι οι απαιτήσεις της χώρας του ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.
«Επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία μέσα σε σύντομο διάστημα» φέρεται να δήλωσε ο κ.Νταβούτογλου που διευκρίνισε ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους τρεις ομολόγους του των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας .
Οι διαδικασίες μετάβασης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθούν σε μία ή δύο ημέρες, εξήγησε ο κ.Νταβούτογλου.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για μία ζώνη no-drive, δηλαδή απαγόρευσης στρατιωτικών μετακινήσεων (κατά τα πρότυπα της no-fly zone για την απαγόρευση πτήσεων), αν και αυτό θα χρειαστεί νέα, διαφορετική έγκριση.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις προσπάθειες να μειώσουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν αποσπάσει δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:45 - 25 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.