ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ήττα των αρκούδων

06:47 - 29 Μαρ 2011
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Παρόλες τις κρίσεις, με κάποιες από τις οποίες μάλιστα να χειροτερεύουν, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται σταθερά ανοδικά. Οι αρκούδες των αγορών, οι οποίες ίσως και να νόμιζαν ότι βρήκαν τον λόγο της ύπαρξής τους – με τα «σοκ» από Ιαπωνία, Μέση Ανατολή και Αφρική κ.τ.λ. – εμφανίζονται για μία ακόμη φορά σοκαρισμένες (και ηττημένες) από την αγορά.

«Μην πάτε κόντρα στο ρεύμα της αγοράς που θέλει άνοδο των μετοχών», σημειώνει σε νέο report ο διευθυντής της Groupama Asset Management, Philippe-Hneri Birlisson. Οπως επισημαίνει, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικάνικες μετοχές, αναμένεται να έχουν πολύ καλή πορεία στους επόμενους μήνες, καθώς η συγκεκριμένη asset class θα επωφεληθεί από τις δυναμικές εισροές κεφαλαίων, τους υγιείς ισολογισμούς των εισηγμένων και τα πολύ φθηνά επίπεδα αποτιμήσεων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική επενδυτική στρατηγική από τις μετοχές, σε αυτό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, όπως προσθέτει ο Birlisson. Με τόση θετική τάση, δεν υπάρχει νόημα οι επενδυτές να πάνε αντίθετα στο ρεύμα. Οι εταιρείες έχουν ρευστότητα και δεν θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για κεφαλαιακές δαπάνες, καθώς οι προοπτικές της κατανάλωσης παραμένουν γκρίζες. Αυτό το γεγονός, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Απόλυτα bullish δηλώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Legg Mason Capital Management, κ. Bill Miller, για τις διεθνείς μετοχές υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο δείκτης–βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500, είναι σημαντικά υποτιμημένος σήμερα, κατά 20%.
Οπως σημειώνει, όταν η αγορά άγγιξε στις 9 Μαρτίου του 2009 τον πάτο της, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εταιρειών ήταν πολύ χαμηλές. Από τότε η κερδοφορία έχει αυξηθεί κατά 90%, όσο περίπου και ο S&P 500, ωστόσο, με την ανάκαμψη των κερδών να βρίσκεται μόλις στην αρχή της, τα περαιτέρω σημαντικά κέρδη για τις μετοχές είναι βέβαια.
Σύμφωνα και με την fund manager της Royal London Asset Management, Andrea Williams, τα μερίσματα των ευρωπαϊκών εισηγμένων είναι σε λογικά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά γενναιόδωρα, η κερδοφορία αναπτύσσεται, οι δείκτες p/e είναι φθηνοί και τέλος, ιδιαίτερα οι κυκλικοί κλάδοι αλλά και ο κλάδος των ασφαλειών έχουν σημαντικότατες προοπτικές καθώς παρουσιάζουν εξαιρετική ανάπτυξη των μερισμάτων που διανέμουν.
Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS, κοιτώντας τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ως οδηγό για το τί μπορεί να ακολουθήσει στην αγορά λόγω της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι σίγουρα θα υπάρξουν πιέσεις, όμως επίσης σίγουρο είναι πως θα δημιουργηθούν εξαιρετικές αγοραστικές ευκαιρίες μετοχών ποιότητας, σε πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων.
Οπως προσθέτει ο διεθνής οίκος, οι επενδυτές υιοθέτησαν μία υπερβολική στρατηγική αποστροφής ρίσκου στην ελληνική και την ιρλανδική αγορά, και ειδικά στις τράπεζες, όμως η διάσωση των δύο χωρών απέδειξε και… ανέδειξε πολύ σημαντικές ευκαιρίες καλών και ελκυστικών εταιρειών, για τους επενδυτές αξίας.
Οι αγορές έχουν υπερβάλει στα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, κ. Willem Buiter. Οπως επισημαίνει, οι αγορές έχουν προχωρήσει από μία κατάσταση ευφορίας σε μία κατάσταση φόβου, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κι έτσι οι πρόσφατες απώλειες ήταν απλά το αποτέλεσμα μίας αντίδρασης-φόβου και τίποτα παραπάνω, Σύμφωνα με τον κ. Buiter, σύντομα τα πράγματα θα επιστρέψουν στα προ-πανικού επίπεδα, με την τάση των διεθνών μετοχών να παραμένει ανοδική για το 2011.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 29 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.