ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπακωνσταντίνου: Στοχεύουμε στο 1% για το έλλειμμα μέχρι το 2015

20:12 - 05 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Την πρόθεση της κυβέρνησης, για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, «με το οποίο θα επιχειρήσουμε να φέρουμε το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015» εξέφρασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε πως ο στόχος αυτός, «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια». Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το «μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης» και τις προβλέψεις για «νέα αντιλαϊκά μέτρα», ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας.

Άκουσα τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας κραδαίνει τα νέα μέτρα και εισηγητές άλλων κομμάτων να επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες με αθροίσεις αριθμών άσχετων μεταξύ τους και δυσθεώρητα νούμερα, θέλοντας να μας κάνουν να πιστέψουμε πως είναι όλα αυτά κακά για τον πολίτη. Όσοι πιστεύουν όμως, πως θα ψηφοθηρήσουν με υποτιθέμενα νέα μέτρα που θα πέσουν πάνω στους πολίτες, κάνουν λάθος» ανέφερε ο υπουργός.

Εξάλλου, επικριθείς από την Αριστερά για την νέα εγγυοδοσία ύψους 30 δισ προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «δεν δίνουμε χρήματα, αλλά εγγυήσεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να λάβουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να μπορέσει αυτή η δειλή ανάπτυξη που παρατηρείται, να μετατραπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πραγματική ανάκαμψη από το 2012».

«Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη και δεν στήριξαν όπως έπρεπε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έκανε τα εγκλήματα άλλων χωρών, δεν επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, δεν αναγκάστηκε το κράτος να το σώσει απ’ την καταστροφή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκει ανοιχτές τις αγορές ανοιχτές, εξαιτίας του Δημοσίου. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να το στηρίξει, για να μπορέσει να στηρίξει κι αυτό την ελληνική οικονομία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:04 - 06 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.