ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Κουτρουμάνης: "Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις την επόμενη πενταετία"

08:08 - 06 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

Δεν υπάρχει σκέψη για μείωση των συντάξεων την επόμενη πενταετία, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Αντιθέτως, είπε ο υπουργός αναμένεται να αυξηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία οι δαπάνες συντάξεως κατά 1,2 δισ. ευρώ, όχι από αύξηση των συντάξεων, αλλά από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.
Προέβλεψε μάλιστα ότι θα είναι αυξημένες εφέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, με υπολογισμένο πάντως το αυξημένο αυτό κόστος, όπως υπογράμμισε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών αποβαίνει σε βάρος των Ταμείων. Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αυξάνει την απώλεια κατά 300 εκ. ευρώ για το ΙΚΑ, ή 450 εκ. ευρώ με τα επιδόματα, ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών, σημαίνει απώλεια για το ΙΚΑ περίπου 115 εκ. ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν μείωση (αν επέλθει)κατά μέσο όρο κατά 6%, θα επιφέρει πτώση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές κατά 700 εκ. ευρώ μέσα στο 2011.
Ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ακόμη ότι από διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψαν χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, αλλά και παράνομων δικαιούχων ΕΚΑΣ, προσδιόρισε όμως ότι η παρανομία έγκειται είτε στη μη δήλωση της δεύτερης σύνταξης, είτε στην παράνομη είσπραξη ταυτόχρονα σύνταξης εξ ιδίων καταβολών, αλλά και από παραχώρηση (π.χ. χηρεία).
Εξάλλου, ο υπουργός υπογράμμισε την εξοικονόμηση 1,77 δισ. ευρώ το 2010 από τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.