ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορεί το 2011 να είναι χειρότερο από το 2008; Μην το αποκλείετε!

00:54 - 08 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

Το 2011 έχει αρχίσει και θυμίζει έντονα το 2008 πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, με τη μόνη διαφορά πως τα ποσά των χρημάτων που «εμπλέκονται» είναι πολύ μεγαλύτερα σήμερα από το πριν τρία χρόνια περίπου, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της αγοράς νομισμάτων της Bank of New York Mellor, Simon Derrick.
Οπως επισημαίνει, για παράδειγμα τα futures του αργού στο χρηματιστήριο του Nymex, διαπραγματεύονται σήμερα στο ακριβώς ίδιο επίπεδο με αυτό των αρχών του Απριλίου του 2008, τα αποθεματικά της αγοράς συναλλάγματος αυξάνονται με παρόμοιους ρυθμούς διεθνώς και το ευρώ βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση καθώς οι αγορές επικεντρώνονται στο τί θα κάνει η ΕΚΤ από εδώ και στο εξής. Ακόμα και η πορεία στην ισοτιμία δολαρίου/γεν θυμίζει τις κινήσεις που έκανε πριν την κατάρρευση της Bear Stearns, όπως προσθέτει ο Derrick.
Η μοναδική και μεγάλη διαφορά μεταξύ των αρχών του 2008 και των αρχών του 2011 είναι πως αυτή τη φορά τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα. Οπως σημειώνει, αφού οι «διασώσεις» των Northern Rock και Bear Stearns άγγιξαν τα 72,5 δις ευρώ περίπου, τότε η σύγκριση με τις διασώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι αστεία. Με το συνολικό ποσό της βοήθειας για Ελλάδα και Ιρλανδία να τοποθετείται στα 195 δις ευρώ, τα σημερινά νούμερα λοιπόν είναι 2,7 φορές μεγαλύτερα από αυτά που δώθηκαν για τη βοήθεια των δύο τραπεζών.
Οπως τονίζεται, είναι προφανές από την εικόνα της αγοράς πως οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ελλάδας, και με τις αποδόσεις των πορτογαλικών να αγγίζουν αυτές των ιρλανδικών, είναι πολύ λογικό να πει κανείς πως η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης κερδίζει momentum αντί να σταθεροποιείται και να μειώνεται. Το ερώτημα για την ευρύτερη αγορά είναι το εάν η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην περιφέρεια είναι πολύ πιο σημαντική από την απώλειας εμπιστοσύνης σε δύο τράπεζες, σημειώνει ο Derrick, και μάλλον είναι…
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.