ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιβύη: Ειρηνευτικές προσπάθειες . Κλιμακώνονται οι μάχες

01:37 - 11 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

Ειρηνευτική αντιπροωπεία της Αφρικανικής Ένωσης έφτασε στη Λιβύη για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και των πιστών δυνάμεων στην κυβέρνηση του Συνταγματάρχη Καντάφι.

Την ίδια ώρα οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως και αυτή η ειρηνευτική προσπάθεια, που τυγχάνει της πλήρους αποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάλλον δεν θα έχει επιτυχία, αφου ούτε το καθεστώς ούτε οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται υπο αρκετή πίεση ακόμα ώστε να ζητήσουν ειρήνευση.

Η υποδοχή των αντιπροσώπων που είναι οι Πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Μαυριτανίας, του Μάλι, του Κογκό και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ουγκάντα, έγινε με πλήρη επισημότητα καθώς ο Καντάφι θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου που βγαίνει από την διεθνή απομόνωση.
Εν τω μεταξύ σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην Αζαμπίγια στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, με τις δυνάμεις του Καντάφι να πιέζουν ασφυκτικά τους αντικαθεστωτικούς και το ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει, βομβαρδίζοντας θέσεις των κανταφικών, καταστρέφοντας τανκς, τεθωρακισμένα και αποθήκες πυρομαχικών.
Η Αζαμπίγια  είναι πολύ σημαντική για τους αντικαθεστωτικούς καθώς ελέγχει ένα στρατηγικό σταυροδρόμι και είναι η τελευταία πόλη πριν από το προπύργιο τους στην Βεγγάζη Οπως επίσης έγινε γνωστό οι αντικαθεστωτικοί προσπάθησαν να επιτεθούν στην Μπρέγκα αλλά απωθήθηκαν.

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι μέρα με την ημέρα καθίσταται σαφές ότι οι δυνάμεις του Καντάφι υπερτερούν και είναι πολύ καλύτερα οργανωμένες από τους αντικαθεστωτικούς, παρ΄ότι και οι τελευταίοι διαθέτουν πλέον στις τάξεις τους αξιωματικούς που εγκατέλειψαν το καθεστώς.




Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.