ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΑΑ: Πως θα ενισχύσουμε την ρευστότητα

17:24 - 12 Απρ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Η ανάκαμψη των επενδύσεων και η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι ο βασικός στόχος του Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση θα επιτευχθεί με τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, την άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αναπτυξιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει: στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης των εξαγωγών, αποκλιμάκωση των τιμών και αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού, στοχευμένη αξιοποίηση των Κοινοτικών επενδυτικών ενισχύσεων και  τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ψηφιακής σύγκλισης, διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ με έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.


Κινητήριος μοχλός σύμφωνα με το Υπουργείο είναι η συντονισμένη ενεργοποίηση των εθνικών και κοινοτικών επενδυτικών εργαλείων και η παράλληλη ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με συνολικό πακέτο τόνωσης των επενδύσεων (stimulus package) συνολικού μεγέθους 10 δις ευρώ.


Με την στήριξη αυτή εκτιμάται πως δημιουργούνται 19.000 θέσεις εργασίας ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ  υπολογίζεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% (άμεσα) και 1,5% (έμμεσες επιπτώσεις).


Μέσα στο 2011 θα διατεθούν στους επενδυτές κίνητρα 1,2 δις ενισχύσεων και 3 δις φοροαπαλλαγών.


Στους τρεις πρώτους μήνες του 2011, εγκρίθηκαν 550 περίπου εκ. ευρώ για 321 επενδυτικά σχέδια του παλαιού αναπτυξιακού νόμου τα οποία διοχετεύονται ήδη στους δικαιούχους μέσα στους επομένους δύο μήνες


Επίσης όπως αναφέρεται είναι έτοιμη η πρώτη προκήρυξη του ΕΤΕΑΝ για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (1,2 δις μοχλευόμενων πόρων) και ακολουθούν τα:

Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ: 105 εκ. ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά

Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: 450 εκ ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά

Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας: υπό σύσταση ώστε να βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011.


Συμπληρωματικά, ως προς τη ρευστότητα, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα JEREMIE σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο μοχλεύει κοινοτικούς πόρους υπό τη μορφή ενισχύσεων στην ίδια λογική με το ΕΤΕΑΝ. Συνολικά έχουν προϋπολογιστεί δάνεια ύψους 360 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.  Μάλιστα, το ένα από τα τρία προγράμματα, που αφορά τη δανειοδότηση έως 100.000 ευρώ για νεοσύστατες μικρές επιχειρήσεις, έχει ξεκινήσει ήδη να βρίσκεται στην αγορά μέσω 2 τραπεζών από την 23η Φεβρουαρίου 2011. 


Όσον αφορά την στήριξη της νεανικής Επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 100 εκ. ευρώ με καινοτόμες μεθόδους αξιολόγησης. Επίσης, στοχεύουμε στη δανειοδότηση αλλά και στην κινητροδότηση για startups, ενώ στηρίζεται και η καινοτομία με τη δημιουργία Tech Hubs για τη φιλοξενία νέων ερευνητών και επιχειρηματιών


Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο παρουσιάζε σχεδόν μηδαμινή απορρόφηση. από σήμερα και μέχρι το 2013, θα διατεθούν στην αγορά  1 δισ. ευρώ (300 εκ ευρώ υποδομές, 400 εκ ευρώ δημόσια έργα, και 300 εκ ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις για  επιχειρηματικότητα).  


Τέλος για το ΕΣΠΑ επισημαίνεται ότι με την απλοποίηση των διαδικασίων, την επιτάχυνση των αξιολογήσεων αλλά και την αναθεώρηση και επικαιροποίηση κάποιων επιχειρηματικών σχεδίων, η απορρόφηση πόρων έφθασε στο 18% από 2,9% τον Οκτώβριο του 2009 ενώ από τον Ιούλιο ξεκινούν προγράμματα στον τομέα του τουρισμού, της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της ψηφιακής σύγκλισης αλλά και νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας.



Τάκης Λαϊνάς

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 12 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.