ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γκρίνια» στο ΝΑΤΟ προκαλεί η Λιβύη

02:09 - 13 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Φίλια πυρά δέχθηκε το ΝΑΤΟ από την Γαλλία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέζ Ζιπέ να εκφράζει την δυσαρέσκεια του λέγοντας πως το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο του και ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατέψει τους άμαχους στην Λιβύη Την ίδια ώρα η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία.
«Το ΝΑΤΟ ήθελε να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων, το δεχθήκαμε. Πρέπει σήμερα να παίξει τον ρόλο του αποτρέποντας τη χρήση βαρέων όπλων που χρησιμοποιεί ο Καντάφι για να βομβαρδίζει τον πληθυσμό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα θέσει θέμα ενώπιον της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στο Βερολίνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε χαμηλότερους τόνους και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, που ζήτησε από το ΝΑΤΟ αφενός να συνεχίσει αλλά αφετέρου να ενισχύσει τις στρατιωτικές προσπάθειές του. Ζήτησε δε την συνδρομή και άλλων κρατών μελών.

Και οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στο πολιτικό μέλλον της Λιβύης με τον κ.Χέιγκ να επαναλαμβάνει ότι ένα «βιώσιμο» μέλλον για τη Λιβύη σημαίνει την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι και τον κ. Ζιπέ να επισημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο.

Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που θα μετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Ντόχα του Κατάρ επιμένει πως η  απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του από τη Λιβύη είναι προϋπόθεση για κάθε πολιτική διευθέτηση

Στην ομάδα συμμετέχει και η Τουρκία της οποίας ο υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την χώρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό σχέδιο προβλέπει την άμεση ανακήρυξη κατάπαυσης του πυρός, τη δημιουργία «ασφαλών ανθρωπιστικών χώρων» για να προσφερθεί βοήθεια στο λιβυκό λαό και την έναρξη «διαδικασίας ταχείας μετάβασης προς τη δημοκρατία» μέσω «ελεύθερων εκλογών» .

Υπενθυμίζεται ότι στην Ομάδα Επαφής που συστάθηκε στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου  συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, και Γαλλία, αραβικές χώρες όπως το Κατάρ, η  Ιορδανία και το Μαρόκο καθώς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ η  κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι από αεροπορικό πλήγμα του ΝΑΤΟ στην πόλη Κίκλα, σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι και μέλη της αστυνομικής δύναμης.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:30 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.