ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας

02:10 - 13 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Δώδεκα προτεραιότητες για την εμπέδωση και εμβάθυνση της κοινής αγοράς αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσά τους, θα περιλαμβάνεται και η πρόθεση για άρση όλων των εμποδίων στην προσφορά υπηρεσιών από επαγγελματίες μίας χώρας της Ε.Ε σε μία άλλη.
Στόχος της Κομισιόν είναι μέχρι το τέλος του 2012, οποιοσδήποτε επαγγελματίας έχει αποκτήσει ένα επαγγελματικό προσόν, π.χ. στην Ελλάδα (από λογιστής, μέχρι πολιτικός μηχανικός), να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς καμία διαδικασία αδειοδότησης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για ένα άνοιγμα των επαγγελμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υπό κοινοτική καθοδήγηση.

Στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας και θα καταπολεμηθεί η ανεργία, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Την ίδια στιγμή, συζητείται και η καθιέρωση του λεγόμενου «ενιαίου συμβολαίου», δηλαδή μίας σύμβασης εργασίας που θα καταργήσει τον υφιστάμενο διαχωρισμό ανάμεσα στους απόλυτα προστατευμένους υπαλλήλους «αορίστου χρόνου» του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τυχόν απόλυση κοστίζει εξαιρετικά ακριβά, και στους απόλυτα απροστάτευτους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, μπλοκάκια και συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Το ενιαίο συμβόλαιο θα είναι επί της ουσίας μία σύμβαση αορίστου χρόνου, στην οποία όμως τα προνόμια (π.χ. μισθολογική κλίμακα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, ασφαλιστικές εισφορές) θα «χτίζονται» με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι τώρα. Χάρη σε αυτήν την σύμβαση, δεν θα υπάρχουν πλέον κίνητρα για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού ο κάθε εργοδότης θα μπορεί να προσλαμβάνει κανονικά κάποιον εργαζόμενο, χωρίς να δεσμεύεται με τόσο σκληρούς κανόνες σε περίπτωση που χρειαστεί να τον απολύσει.

Νικ. Μαλεβίτης

Τελευταία τροποποίηση στις 01:29 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.