ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φουκουσίμα: Τρώτε άφοβα συνιστούν Αρχές και Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

02:11 - 13 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα στον υψηλότερο βαθμό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι συγκρίσιμο με εκείνο του Τσερνομπίλ, δηλώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη μετά την αναβάθμιση του επιπέδου σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5.
Επίσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  προέβη σε ανάλογες  επισημάνσεις, τονίζοντας πως  η αναβάθμιση του επιπέδου σοβαρότητας της κρίσης δεν σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την IAEA, πρόκειται για εντελώς διαφορετικό δυστύχημα, με διαφορετική καταστροφή από αυτήν στο Τσερνόμπιλ το 1986,όπου το το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε ήταν πολύ υψηλότερο.

Καθησυχαστικοί ήταν ΙΑΕΑ και ΠΟΥ και όσον αφορά τη δημόσια υγεία έξω από τη ζώνη των 30 χλμ καθώς και για τα τρόφιμα,  των οποίων όπως αναφέρθηκε, το επίπεδο μόλυνσης  είναι χαμηλότερο από τα όρια που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο ιάπων Πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά την κατανάλωση τροφίμων από την πληγείσα περιοχή. Αντίθετα όπως υποστήριξε η κατανάλωση τουε αποτελεί έμπρακτη στήριξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:29 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.