ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Die Zeit: Στο τραπέζι όλες οι λύσεις για το ελληνικό χρέος – Από haircut έως εθελοντική επιμήκυνση

18:47 - 13 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Μεγαλώνει ο κατάλογος των γερμανικών και μη μέσων που αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, με haircut που θα κυμανθεί μεταξύ 40% ή 50%, ώστε να καταστεί η εξυπηρέτηση του βιώσιμη. Αυτή τη φορά, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη ανάλυση ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
Ο αρθρογράφος όμως της εφημερίδας αναφέρει ότι πιθανόν να ακολουθηθεί μία λιγότερη ριζική λύση από αυτή του haircut, προφανώς μέσω εθελοντικής επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, οι αναλυτές της μονάδας Intelligence του περιοδικού Economist στη μηνιαία έκθεση τους για τη χώρα μας ανέφεραν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούν την Ελλάδα να επιστρέφει με επιτυχία στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2013, το οποίο θα περιλαμβάνει haircut λίγο κάτω από το 45%.

Σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται για τη χώρα μας αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,6%, από 9,5% προηγουμένως, με την Τρόικα να αναμένεται να ζητήσει κι άλλα μέτρα λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 7,4% για το έλλειμμα του 2011. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ομάδα αναλυτών του Economist θίγει την πρακτική “απόκρυψης” στοιχείων για τις λογιστικές καταστάσεις πολλών φορέων της δημόσιας διοίκησης, επισημαίνοντας ότι μόλις 400 φορείς από τους 1.601 έχουν παραδώσει τις σχετικές λεπτομέρειες. Πλέον αναμένεται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 163% στο τέλος του 2012, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξυπηρέτηση του.

Το έλλειμμα τους δύο πρώτους μήνες του 2011, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε κοντά στο 8,5%, υψηλότερα δηλαδή από ότι ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010, εξαιτίας της πτώση κατά 9,1% των εσόδων και της αύξησης μόλις κατά 3,3% των εξαγωγών. Σύμφωνα την ελληνική κυβέρνηση, αναμένονται οι λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής τις επόμενες ημέρες, το οποίο και οι αναλυτές του Economist αναμένουν ώστε να έχουν μία συνολική εικόνα για τις εκτιμήσεις του επόμενου διαστήματος. Αν και η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 1% μέχρι το 2015, αυτό ο στόχος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε περίπτωση που τα έσοδα παραμένουν διαρκώς κάτω των στόχων. Μάλιστα, θεωρείται ότι εάν συνεχιστεί η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, τότε το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,7% το 2012 και στο 2,6% την περίοδο 2013-2015. Οι αναλυτές αναμένουν μάλιστα πτώση 8,2% στη βιομηχανική παραγωγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.