ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σέρνεται» το Taxisnεt, 20 λεπτά για την αποστολή μιας δήλωσης !

01:13 - 15 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

Κίνδυνο «κατάρρευσης» αντιμετωπίζει το σύστημα Taxisnet του υπ. Οικονομικών που ήδη υπολειτουργεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν ενόψει της μαζικής υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά, από τη Δευτέρα 18 Απριλίου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και από 1ης Μάιου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τις τελευταίες ημέρες ο μέσος χρόνος αποστολής μιας δήλωσης ξεπερνάει τα 15-20 λεπτά, το σύστημα είναι αργό και συχνά παρουσιάζει σφάλματα με συνέπεια αν ο χρήστης δεν έχει προλάβει να την αποθηκεύσει, να πρέπει να την πληκτρολογήσει εξ’ αρχής.


Ταυτόχρονα, οι νέοι χρήστες του Taxisnet για να πιστοποιηθούν σε αυτό υποχρεούνται να έχουν ένα ειδικό κλειδάριθμο, τον οποίο όμως πρέπει να μεταβούν υποχρεωτικά στις ΔΟΥ για να τον παραλάβουν. Τις τελευταίες λοιπόν εβδομάδες παρατηρούνται μεγάλες ουρές στα τμήματα Μητρώου των εφοριών από λογιστές ή πελάτες τους που περιμένουν για να παραλάβουν τους κλειδάριθμους, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.


Βιάστηκε το υπ. Οικονομικών…

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το υπ. Οικονομικών βιάστηκε να καθιερώσει την υποχρεωτικότητα από φέτος στην υποβολή ηλεκτρονικά για όσες δηλώσεις γίνονται μέσω των λογιστών, αφού λείπουν ακόμη από το σύστημα μια σειρά από εφαρμογές. Το σύστημα, δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την υποβολή του 1,1 εκατομμυρίων δηλώσεων επιχειρήσεων, επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, γι’ αυτό και το υπουργείο ανακοίνωσε παρατάσεις, με το φόβο ωστόσο της κατάρρευσης να παραμένει. Χθες, για παράδειγμα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και μετά τις 5 το απόγευμα, μια σειρά υπηρεσιών του Taxisnet δεν ήταν διαθέσιμη, (όπως εγγραφή νέων χρηστών, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, κ.ά.), προκειμένου να «φορτωθεί» μια ακόμη καινούργια εφαρμογή με στόχο να επιταχυνθούν οι χρόνοι υποβολής των δηλώσεων.


Φωνάζουν και οι έμποροι

Στις διαμαρτυρίες των λογιστών και των φοροτεχνικών ήρθαν χθες να προστεθούν και εκείνες των μικρομεσαίων και των εμπόρων. «Τεράστια προβλήματα και απίστευτη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις καινοτόμες λύσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και αντί της εξοικονόμησης χρόνου έγινε ακριβώς το αντίθετο», σημειώνει σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Και ζητά νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, ως το τέλος Μάιου.


Κίνδυνος εμφράγματος από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 18 Απριλίου μάλιστα, οπότε και αναμένεται να υποβληθεί μεγάλος όγκος δηλώσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που πρέπει υποχρεωτικά φέτος να υποβληθούν μέσω ίντερνετ, ο φόβος ότι το σύστημα δεν θα ανταποκριθεί είναι έντονος. Το μεγαλύτερο, δε, πρόβλημα θα παρουσιαστεί από το Μάιο και μετά, οπότε και ξεκινούν οι προθεσμίες για μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα παραπάνω έχουν επισημανθεί προς την ηγεσία της ΓΓΠΣ από την ομοσπονδία φοροτεχνικών, με τους τελευταίους να προτείνουν μεταβατικά μόνο για φέτος, να επιτραπεί η αποστολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, μέσω των δικών τους κωδικών.

Γιώργος Φιντικάκης


Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 15 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.