ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικριτικοί Έλληνες και ξένοι αναλυτές - Ξεπέρασε τις 1000 μβ το spread!

09:55 - 15 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd 3) Στα "κρύα του λουτρού" έμειναν αγορές και επενδυτές, καθως περίμεναν την " έκπληξη" από την κυβέρνηση και αντί αυτής... οι όποιες ανακοινώσεις και η εξειδίκευση των όποιων μέτρων θα γίνουν αφού κατέβει ο"οβελίας" από τη φωτιά...
Το spread ξεπέρασε τις 1000 μονάδες βάσηςκαι στο ΧΑ παρά τις οριακές απώλειες έσπασε η κρίσιμη στήριξη των 1480 μονάδων, και μη χειρότερα, λένε οι χρηματιστές. Μιλώντας στο "R", ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management κ. Θ. Κρίντας είπε ότι δεν "άκουσα κάπιο συγκεκριμένο μέτρο ούτε εγώ ούτε η αγορά. Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν ξεκαθάρισε το τοπίο. Η αβεβαιότητα παραμένει. Και αυτό δεν βοηθάει την αγορά". Πηγές από τη Fitch κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά σε διεθνή μέσα ενημέρωσης:"Είναι απογοητευτικό δεδομένων των εικασιών ότι αναμένονταν ορισμένες σημαντικές αλλαγές". Πηγές από την ιταλική Unicredit περίμεναν να ακούσουν πιο συγκεκριμένα πράγματα για τις αποκρατικοποήσεις και πως θα ήταν χρίσιμη μία λίστα. Προφανώς η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να παρουσιάσει κάποια σχέδια.
Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 1.011 μονάδες βάσης, του 5ετούς ομολόγου στις 1.535 μονάδες βάσης και του 2ετούς στις 1.662 μονάδες βάσης, εν μέσω έντονης φημολογίας, καθώς και διαψεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση, αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, το spread του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας κινείται στις 564 μονάδες βάσης, της Ισπανίας στις 196 μονάδες και της Ιρλανδίας στις 577 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα  έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) ενισχύεται την Παρασκευή κατά 15 μονάδες βάσης στις 1105  μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Markit.
Αναδιάρθρωση
Τη "σκυτάλη" παίρνουν κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι της ελληνικής αναδιάρθρωσης, παρά τα συνεχή σενάρια ξένων αναλυτών, επενδυτών και fund managers που θέλουν την αναδιάρθρωση ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή, οι αγορές προεξοφλούν χρεοκοπία.
Ειδικότερα, την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη εξέφρασε ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος μιλώντας σε συνέδριο του Bloomberg δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "πιστεύω στην ανάλυση που έχει γίνει από ανθρώπους του ΔΝΤ και στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης τώρα να αποφύγει την αναδιάρθρωση".
Ταυτόχρονα, κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται η Gertrude Tumpel Gugerell μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblat, επικαλείται το σχέδιο για την ελληνική οικονομία, το οποίο η Ελλάδα είναι έτοιμη να το εφαρμόσει.
Παράλληλα, και ο Jaime Caruana, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών ερωτηθείς για το εάν οι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δεινή θέση, όπως η Ελλάδα, θα έπρεπε να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, δήλωσε πως η αναδιάρθρωση κρατικών χρεών «είναι πολύ δύσκολη και πολύ δαπανηρή επιλογή».
Και όλα αυτά τη στιγμή, που οι κερδοσκόποι κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys να υποβαθμίζει διπλά την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, γεγονός το οποίο προκαλεί εκ νέου ανησυχίες για νέο γύρο υποβαθμίσεων από τους οίκους στα ήδη υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής, όπως άλλωστε είχει εξαγγείλει η Moodys τον περασμένο μήνα.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:56 - 15 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.