ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεράστια προβλήματα σε Υγεία- Πανεπιστήμια, απ’ τις καθυστερήσεις πληρωμών

01:03 - 18 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει πολλά νοσοκομεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, εξαιτίας των καθυστερήσεων του δημοσίου να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να επιτυγχάνει μειώσεις των ελλειμμάτων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για μαύρες τρύπες και για μεγάλες σπατάλες.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι περικοπές από την πλευρά του Δημοσίου στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, έχει οδηγήσει σε σοβαρότατες ελλείψεις υγειονομικού υλικού. Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, είναι το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών είχαν οδηγήσει τις διοικήσεις των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο να προχωρήσουν την Παρασκευή 8 Απριλίου στην αναστολή λειτουργίας των νοσοκομείων τους.
Επίσης, είχαν σταματήσει τις εισαγωγές ασθενών, καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις εφημερίες.
Για την επίλυση του προβλήματος ο υπουργός Υγεία Ανδρέας Λοβέρδος στο ΕΣΥ επανέλαβε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος στην σημερινή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας με τις διοικήσεις των δυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και  φαίνεται ότι ξεπεράστηκε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δυο νοσοκομεία, καθώς οι ειδικευόμενοι γιατροί τους θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα «περάσουν» επίσημα στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.
Σχετικά με το θέμα των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι το 50% των καταγγελιών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κατήγγειλε ότι σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας έγιναν απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια υλικού. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το «Αττικό» στο Χαϊδάρι, το νοσοκομείο της Φλώρινας, το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

Ο υπουργός κάλεσε τους επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας να διερευνήσουν καταγγελίες που αφορούν ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία.
Δραματική η κατάσταση και σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Μόνο 180.000 φοιτητές, από τους 600 χιλιάδες, παρέλαβαν τα δωρεάν συγγράμματα από το κράτος. Επίσης, παρουσιάζονται τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές των συμβασιούχων που εργάζονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ υπάρχουν ιδρύματα, τα οποία δηλώνουν αδυναμία πληρωμής ακόμα και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. 
Παρ’ όλ’ αυτά, η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995-2005, ενώ τα ελληνικά ΑΕΙ δηλώνουν το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής σοφών, η οποία  αποτελείται από 9 ξένους ειδικούς, υπό την προεδρία της ελληνικής καταγωγής καθηγήτριας και πρύτανη του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνιας (Davis) Λίντας Κατέχη.
 Η δραματική κατάσταση στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης φάνηκε ιδιαίτερα στο ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο κήρυξε διήµερη αναστολή της λειτουργίας του, επικαλούμενο οικονοµικό αδιέξοδο και αδυναµία πληρωµής ακόµα και των λογαριασµών κοινής ωφέλειας.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «το ΤΕΙ Πειραιά λάμβανε επιχορήγηση πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα στοιχεία λειτουργίας του. Παρόλα αυτά, είναι το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας, το οποίο παρουσίασε στο τέλος του έτους έλλειμμα άνω του 1,5 εκατομμύριου ευρώ, χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για την αιτία.
Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάζαρος Βρυζίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν η ίδια η υπουργός μπορεί να λειτουργήσει το ίδρυμα με μόνο 7.800.000 ευρώ, τότε ο ίδιος θέτει την παραίτησή του στη διάθεσή της».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 18 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.