ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Σήριαλ” η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους...

01:22 - 19 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ελλάδα και αναδιάρθρωση χρέους... Δύο έννοιες που τον τελευταίο καιρό είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, δεδομένων των αλλεπάλληλων προβλέψεων αξιωματούχων, αναλυτών και επενδυτών για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Κάποτε μια δήλωση διεθνούς προσωπικότητας για τη χώρα μας αποτελούσε έκπληξη. Σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει άρδην και τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας "πέφτουν βροχή". Μάλιστα τα σενάρια αυτά οδήγησαν στα ύψη το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που ξεπέρασε τις 1.140 μονάδες βάσης χτες, ενώ πλήγμα δέχεται τις τελευταίες συνεδριάσεις και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Πόσο όμως κοντά βρίσκεται η χώρα μας στο ενδεχόμενο να αναδιαρθρώσει το χρέος της και ποιοί μηχανισμοί θα κινητοποιηθούν; Μήπως τελικά η Ελλάδα έχει μπει στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, την οποία οι αγορές έχουν την δύναμη να προκαλέσουν με το να επιταχύνουν μία διαδικασία που ούτως ή άλλως θα πραγματοποιούταν σε μεταγενέστερο σημείο;

Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα για το μηχανισμό αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Με την ανάμειξη πληθώρας τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και κατόχων ομολόγων, υπάρχει δυσκολία συντονισμού των ενέργειών τους. Παράλληλα, η ύπαρξη ποικιλίας παράγωγων προϊόντων καθώς και άλλων επενδυτικών προϊόντων δυσχεραίνει το συντονισμό αυτόν και καθιστά τη συμφωνία για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους πολύ δύσκολη. Άλλωστε, ο Γ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από την άλλη πλευρά θα διέκοπτε την πρόσβαση της χώρας στις χρηματαγορές.

Ωστόσο, μεταξύ των αναλυτών επικρατεί η πεποίθηση είναι ότι είναι αδύνατον να συνεχίσουμε δίχως να ξεκινήσουμε από μία νέα αφετηρία σε ό,τι αφορά το χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόμαστε για τις επόμενες δεκαετίες σε μία διαρκή πάλη για να ξεπληρώσουμε τόκους, εκμηδενίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης. Είναι μία εξέλιξη που θα προκαλέσει μοιραία την έντονη κοινωνική αντίδραση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία και στην οριστική απώλεια των χρημάτων των δανειστών.

Προς το παρόν μια αναχρηματοδότηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το 2013 και πέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της. Η ετήσια αποπληρωμή τόκων θα αγγίξει τα 360 δις ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό χρέος θα φθάσει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει μέχρι τότε υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος της EE, Olli Rehn, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ότι "είναι πιθανή η αναποσαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την αναθεώρηση των στοιχείων για τη βιωσιμότητα του χρέους.", απορρίπτοντας και ο ίδιος τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σχολιάζει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:10 - 20 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.