ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Αναμένοντας τον «κουρέα»…

01:11 - 20 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Mία τρύπα στο νερό έχει γίνει στο Χ.Α. από τον Ιανουάριο μέχρι και... χθες! Το 2011 ξεκίνησε χρηματιστηριακά με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Σε μεγάλο βαθμό εθεωρείτο ότι οι υποβαθμίσεις είχαν προεξοφληθεί και πως η κυβέρνηση θα σήκωνε τα μανίκια για να προχωρήσει στην εφαρμογή του μνημονίου, προκειμένου να βγει η χώρα το συντομότερο δυνατόν στις αγορές. Ευχής έργον για το οικονομικό επιτελείο ήταν οι τελευταίοι μήνες του '11, αλλά ο ρεαλιστικός στόχος ήταν το 2012.
Τα κέρδη για το Χ.Α. μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου είχαν ξεπεράσει το 10% και οι αποδόσεις σε πολλές μετοχές είχαν αγγίξει σε διάστημα περίπου 45 ημερών το 100%, ενώ ήταν αξιομνημόνευτη η συμπεριφορά μετοχών, όπως της Motor Oil,  Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, άλλες μετοχές στις οποίες το κράτος έχει ισχυρή παρουσία, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, κάποιες κατασκευαστικές κ.ά. Όλα αυτά μάλλον, ανήκουν στο παρελθόν, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά βλέποντας την αγορά κολλημένη εδώ και περίπου ένα χρόνο κάτω από τις 1.700 μονάδες και περίπου δύο χρόνια κάτω από τις 2.000 μονάδες. Η τεχνική ανάλυση δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα και συνεδριάσεις, όπως αυτή της Μεγάλης Τρίτης ενδείκνυνται για να πωληθούν και οι τελευταίες θέσεις...

Χρηματιστές αναφέρουν στο «R» ότι η κατάσταση στην αγορά και βεβαίως στην οικονομία έχει φτάσει σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Η ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο πριν από την υπαγωγή της Ελλάδας κάτω από την εποπτεία της τρόικα πέρσι τον Μάιο. Με τη διαφορά ότι σήμερα, οι αγορές περιμένουν ν' ακούσουν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η ελληνική πλευρά συζητεί με τους δανειστές της, την επιμήκυνση των δανείων και την μείωση του επιτοκίου. Τροφή σε αυτά τα σχέδια δίνουν οι «διαρροές» στον Τύπο, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και βεβαίως οι διαψεύσεις, που συντηρούν το όλο θέμα. Από την άλλη, έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί το υπέρογκο χρέος της, πέρασε χθες στα «ψιλά» (σ.σ. ως άλλη άποψη)... Οι παράγοντες της αγοράς συστήνουν αποχή από το Χ.Α., αλλά και απομείωση θέσεων σε ανοδικές συνεδριάσεις, όπως η χθεσινή. Συστήνουν αύξηση της ρευστότητας η οποία δεν θα πάει... χαμένη ακόμα κι αν η αγορά φύγει 200 μονάδες προς τα πάνω....

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση σε επίπεδο εντυπώσεων δέχεται συνεχόμενες ήττες. Κι αυτό περνάει στην αγορά. Την περασμένη Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει στις αγορές αυτό που θέλουν, δηλαδή προοπτική. Αντ' αυτού ανακοινώνονται αποκρατικοποιήσεις χαμηλών τόνων, που παραπέμπει σε συντήρηση του «κράτους» των συνδικαλιστών, αμφίβολων εσόδων, αφού για να πετύχουν θα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα. Η υποδοχή την περασμένη Παρασκευή ήταν πτώση, που συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας.

Οι αγορές, όπως εξηγούν στο «R» οι ίδιες πηγές, μετρούν τα πάντα. Και κυρίως από τη στιγμή που συντηρείται η συζήτηση περί «αναδιάρθρωσης» κοιτάζουν το πως θα μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Αν προκύψει haircut, εκτός από τις τράπεζες θα πληγεί οποιαδήποτε επιχείρηση ή επιχειρηματικός κλάδος, ακόμα και ιδιώτες - καταθέτες που έχουν υπό την κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Πρώτοι στη λίστα είναι οι κατασκευαστές, οι φαρμακοβιομηχανίες και ασφαλώς τα ταμεία. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που κλυδωνίζεται το ταμπλό στο σύνολό του, σχολιάζουν οι ίδιοι. Κι αν το Χ.Α. "συμπεριφέρεται" νευρικά, από τα spreads, η εικόνα που έχει δημιουργηθεί, είναι μίας χώρας υπό χρεοκοπία! Δεν είναι εύκολο να εξαχθεί διαφορετικό συμπέρασμα όταν στους κοντινούς τίτλους, διετίας και τριετίας οι αποδόσεις ξεπερνούν το 20% και στη 10ετία το 14%.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 20 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.