ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μαχαίρι" στις επιχορηγήσεις των τραπεζών θέλει να βάλει η τρόικα - Ποιοι οι λόγοι - Στην Αγροτική το κλιμάκιο

08:35 - 06 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

"Μαχαίρι" στις επιχορηγήσεις, περικοπές των εξόδων, καθώς και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών άντλησης κεφαλαίων ζητά η τρόικα από τις τράπεζες, επικαλούμενη αφενός τη συνεχή μείωση των καταθέσεων και αφετέρου τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου και της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνούς οίκους, Moodys, Fitch και S&P.
Παράλληλα, τόσο η αδυναμία των τραπεζών να βγουν στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων όσο και οι αξιολογήσεις των προϊόντων που οι τράπεζες χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για τη λήψη χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα, αποτελούν τους κύριους λόγους, πάντα κατά την τρόικα, έτσι ώστε να επισπευθούν τα όσα ζητά.

Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που πραγματοποιούν οι εμπειρογνώμοντες της τρόικας με στελέχη των τραπεζών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται η επιχειρησιακή στρατηγική των τραπεζών, η πορεία των λειτουργικών τους εξόδων και οι εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων πέραν εκείνων που προσωρινά παρέχει το Ευρωσύστημα.

Μέχρι στιγμής οι ελεγκτές των δανειστών της Ελλάδας έχουν επισκεφθεί την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την Αγροτική Τράπεζα. Η τρόικα φέρεται να δίδει μεγάλο βάρος στην διασφάλιση των ισολογισμών των τραπεζών , κυρίως μέσω της εγγραφής αυξημένων προβλέψεων και τον περιορισμό των νέων δανείων.

Συγκεκριμένα η τρόικα θεωρεί πως επιβάλλεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεών τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα. Ζητούν δε την διατήρηση των τραπεζών στα ενδεδειγμένα επίπεδα κεφαλαιακής βάσης και λελογισμένη χρήση των κεφαλαίων, καθώς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι εξελίξεις εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 06 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.