ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα το πιο «καυτό» στοίχημα των διεθνών αγορών

01:29 - 09 Μαϊ 2011
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

«Φωτιά» έχουν πάρει οι επενδυτικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς «το ελληνικό στοίχημα» μπορεί να φέρει κέρδη ή ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τι θα αποφασίσει τελικά η ΕΕ για την Ελλάδα θα κρίνει αν αυτοί που πούλαγαν ελληνικά ομόλογα έκαναν καλά ή αν πιάστηκαν θύματα της ευρωπαικής πολιτικής.

 

Αν τελικά επιλεγεί η λύση ενός νέου μνημονίου, με μεγαλύτερη διάρκεια και με νέο δάνειο ύψους 100 δις ευρώ και δεν αποφασισθεί να γίνει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους, όσοι πούλησαν ελληνικά ομόλογα θα κλάψουν πικρά.

Αντίθετα, αν τελικά η πρόταση για επιμήκυνση και κούρεμα υπερισχύσει, τότε κάποιοι απο αυτούς που πούλησαν μπορεί να χάσουν και κάποιοι να κερδίσουν ανάλογα με το μέγεθος του κουρέματος και τη διάρκεια της επιμήκυνσης και φυσικά ανάλογα με την τιμή στην οποία πούλησαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αγορές έχουν βρεί ενα σπουδαίο, πολύ σύνθετο, πολύ απρόβλεπτο – και πολύ σπάνιο – παιχνίδι κερδοσκοπίας. Και όχι μόνο με τα ελληνικά ομόλογα, αλλά με το ίδιο το ευρωπαικό νόμισμα. Η διαρροή της σύκεψης του Λουξεμβούργου και το δημοσίευμα του Spiegel για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή προκάλεσαν τεράστια διακύμανση στο ευρώ και σε όλες τις αγορές.

Το τι θα γίνει σήμερα θα δείξει και το πού πιστεύουν οι αγορές οτι θα κινηθούν οι ευρωπαικές αποφάσεις. Η πορεία της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η τάση του ευρώ τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δείξουν τι εκτιμούν οι αγορές οτι θα συμβεί και σε μεγάλο βαθμό οι εκτιμήσεις τους μπορούν να επηρεάσουν και τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τη λύση που θα επιλεγεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι οτι οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν κατηγορηματικά και σε κάθε τόνο οτι η Ελλάδα θα μείνει στο Ευρώ. Το ποιά λύση θα υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν το άλυτο μέχρι στιγμής ελληνικό πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος θα φανεί σύντομα. Το παιχνίδι πάντως είναι απρόβλεπτο και τρίτοι παράγοντες (ΗΠΑ) έχουν εμπλακεί ενεργά πιέζοντας τη Γερμανία να πάρει τις «σωστές» αποφάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια πρωτοφανής αναστάτωση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 09 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.