ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd 2) Δεύτερο πακέτο στήριξης προεξοφλούν οι FT - Ποια τα σενάρια των Γερμανών και του Ρουμπινί

10:04 - 09 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd 2) Χωρίς να παραγκωνίζονται οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους... νέα σενάρια κάνουν τώρα τον κύκλο των ξένων μέσων ενημέρωσης, στον απόηχο αφενός της μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών ορισμένων χωρών της ευρωπαικής περιοχής αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο και αφετέρου του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας να έχουν ολοκληρώσει τους σαρωτικούς τους ελέγχους... η ετυμηγορία είναι έτοιμη... Συνέταξαν αρνητική έκθεση για την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου, την οποία και θα παραδόσουν την Τρίτη στους επικεφαλείς τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκ νέου διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Καθώς το Μνημόνιο δεν πείθει την τρόικα τα ξένα δημοσιεύματα προεξοφλούν είτε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είτε νέο Μνημόνιο!

Το spread ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παραμένει στα επίπεδα των 1200 μονάδων βάσεων και παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνο διέψευσε το Der Spiegel κάνοντας λόγο για προβοκάτσια, ωστόσο κορυφαίοι οικονομολόγοι επαναφέρουν το ζήτημα στην επιφάνεια, ενώ η Γερμανία διαχάζεται επί του θέματος. Και όλα αυτά... λίγες μέρες πριν τη λήξη των CDS στις 18 Μαίου, με τους κερδοσκόπους να ποντάρουν στην ελληνική χρεοκοπία.

Δεύτερο πακέτο στήριξης "βλέπουν" οι Financial Times

Σχετικό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι διαφαίνεται ανανέωση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ετοιμάζουν νέο πακέτο διάσωσης για τη χώρα, αφού η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια τον επόμενο χρόνο, όπως πρόβλεπε το σχέδιο βοήθειας 110 δισ. ευρώ. «Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συνομιλίες επιμένουν ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα βοηθηθεί περαιτέρω η Ελλάδα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 25-30 δισ. ευρώ το 2012 για να αντιμετωπίσει τις πληρωμές χρεών ποσό που δεν θα καλυφθεί από τον υφιστάμενο μηχανισμό διάσωσης.

Για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκλήθη ώστε οι ομόλογοί του να του καταστήσουν σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να ζητά επιπλέον διευκολύνσεις, χωρίς να κάνει παραπάνω προσπάθεια επιβολής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

"Διχάζει" τους Γερμανούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

"Διχάζει" τους Γερμανούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με τους μεν να τάσσονται υπέρ και τους δε κατά.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι η λιγότερο επώδυνη επιλογή για τη χώρα, υποστηρίζει ο επικεφαλής του γερμανικού think tank, Ifo ο Hans-Werner Sinn, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Στον αντίποδα, άλλοι Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές στην εφημερίδα Die Welt τάσσονται κατά του παραπάνω ενδεχομένου. Ειδικότερα, ο Joerg Kraemer, επικεφαλής ανάλυσης της Commerzbank χαρακτηρίζει «οικονομική αυτοκτονία» την ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή. Ο Thomas Mayer, επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank τονίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει κρίση στην πολιτική και νομισματική ένωση της Ευρώπης και πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τις τράπεζες σε χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, ο Thomas Straubhaar, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου HWWI , δηλώνει πως ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις «όπως συνέβη στην περίπτωση της Lehman».

Από την άλλη, Γερμανοί βουλευτές δηλώνουν υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Carsten Schneider, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF πως τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τόσο ο Schneider όσο και ο Wolf Klinz, ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την οικονομική κρίση, επέκριναν την μυστική συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο που οδήγησε σε έντονη φημολογία.

Ρουμπινί: "Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η Ελλάδα θα έχει αναδιαρθρώσει το χρέος της"

Την ίδια στιγμή και ενώ οι Finacial Times κάνουν λόγο για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί τονίζει ότι μέσα στα επόμενα ένα δύο χρόνια Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και πιθανότατα εντός μίας πενταετίας να βγουν και από το ευρώ.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην Independent, ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όρια, ενώ θεωρεί πως η ευρωζώνη θα μπορέσει να «κρατήσει» τα επόμενα επόμενα 1-2 χρόνια και πως το θέμα θα είναι η ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών –πρώτα της Ελλάδος και στη συνέχεια ενδεχομένως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, στην περίπτωση που αποτύχουν τα Plan A τους.

Όπως υποστηρίζει ο διακεκριμμένος οικονομολόγος, τα τρία παραπάνω κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ίσως και να οδηγηθούν εκτός περιφέρειας, λόγω πολιτικών αναταραχών σε ευρωπαικό επίπεδο.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 09 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.