ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις επενδυτικές επιλογές... εν μέσω κρίσης

01:09 - 12 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Σε απόγνωση φαίνεται ότι βρίσκονται οι επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η μία μετά την άλλη οι επενδυτικές επιλογές μειώνονται, με τα κεφάλαια που να ανακτήθηκαν μετά την κρίση του 2008 να κινδυνεύουν και πάλι να χαθούν.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ακόμη και οι γκουρού των διεθνών αγορών, που στο παρελθόν αποδείχθηκαν πολύ καλοί «οδηγοί», διχάζονται για την πορεία των αγορών.

Κι όμως μπορεί κανείς να βρει επιλογές που σ’ αυτούς τους καιρούς μπορούν να δόσουν και αποδόσεις και ασφάλεια στους επενδυτές. Και αυτές είναι τέσσερις:

1.Χρεόγραφα/ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό. Μπορεί οι αποδόσεις να είναι μικρές αλλά η διατήρηση του κεφαλαίου είναι εγγυημένη.

2.Χρεόγραφα/ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. Τα εν λόγω ομόλογα μπορούν να δώσουν τις σταθερές αποδόσεις  με επιπλέον το ποσοστό του πληθωρισμού.

3.Βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Σ’ αυτήν την κατηγορία ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει από εταιρικά ή κρατικά ομόλογα, ενώ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο μπορούν ευκολότερα να προβλεφθούν οι διακυμάνσεις των αγορών.

4.Τραπεζικά CDs (Certificates of deposit).  Τα πιστοποιητικά καταθέσεων είναι βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα που εκδίδονται από μια τράπεζα με σκοπό την άντληση κεφαλαίων από την αγορά χρήματος και διαπραγματεύονται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά χρήματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.