ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Hλεκτρικές συσκευές: Η κρίση "χτύπησε" και εκεί - Το καλύτερο σενάριο πτώση... 15% για τον κλάδο!

01:33 - 13 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Μέρος της άλλοτε σπατάλης αποτελεί πλέον για την πλειοψηφία των καταναλωτών η αγορά ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών…, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει η πολύ χαμηλή ζήτηση που καταγράφει ο εν λόγω κλάδος εν μέσω υφεσιακού οικονομικού περιβάλλοντος.
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι θα είναι και ευχαριστημένοι με μία πτώση της τάξεως του 10% με 15% στις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, εάν ληφθούν υπόψη σημαντικοί κατασταλτικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν «επιτρέπουν» στην αγορά να γίνει ο αποδέκτης του «ζεστού» και «φρέσκου» χρήματος.

 

Για υποχώρηση της τάξεως του 25% κάνουν λόγο οι αρμόδιοι παράγοντες του εν λόγω κλάδου ως προς τη ζήτηση της αγοράς ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών  αναφορικά με την ετήσια χρήση 2010, ενώ πληροφορίες θέλουν τις επιχειρήσεις του χώρου να δέχονται μεγαλύτερο πλήγμα κατά 10% με 15% για τη φετινή χρονιά, ποσοστό για το οποίο η πλειονότητα των επιχειρηματιών «βλέπει» με θετικό μάτι έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της τη «φειδώ» που διακατέχει τους Έλληνες καταναλωτές, την ώρα που κάθε μήνα οι χρηματικές απολαβές παρέχονται μειωμένες, ενώ η απειλή για περαιτέρω μαζικές απολύσεις «παραμονεύει».


Σύμφωνα με πηγές του κύκλου, η επιπλέον πτώση της ήδη υπό «κατάρρευσης» ζήτησης των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών έως 15% για το υπόλοιπο του 2011 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία λογική εξέλιξη για την κρίση που περνάει ο χώρος, την ώρα που οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι "δυσοίωνες". Οι ίδιες πηγές άλλωστε εκτιμούν ότι η αισθητή πτώση των τιμών δεν αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης.


Άλλοι κύκλοι της αγοράς αναμένουν ότι στην τριετία 2009-2011 η ζήτηση στην αγορά των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών θα μειωθεί κατά 35%, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα επόμενα πέντε χρόνια κάνουν λόγο για σταθεροποίηση στα χαμηλά και σίγουρα όχι για ανάκαμψη.

Η πίεση που ασκείται και στον εν λόγω κλάδο έχει "αναγκάσει" εταιρείες του χώρου να καταφύγουν στην προστασία του πτωχευτικού κώδικα, δηλώνοντας αίτηση ένταξης στο άρθρο 99, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να βρουν τελικά τον τρόπο να εξέλθουν του τέλματος και του αδιεξόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής τις 1000 έχουν ξεπεράσει οι εταιρείες που έχουν προσφύγει στην προστασία του πτωχευτικού κώδικα, καθώς τα υψηλά χρέη, η «εκτίναξη» των επισφαλειών, η υποχώρηση του τζίρου και οι διευρυμένες ζημιές δεν δίνουν περιθώρια για «πειραματισμούς».

Σταυρούλα Μαλαίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 13 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.