ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Ξανα)φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού

03:08 - 16 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Σε “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” εξελίσσεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός μέσα από τα σενάρια που (ξανά)φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί να είναι αναρίθμητες οι φορές που δια στόματος είτε του πρωθυπουργού είτε του κυβερνητικού εκπροσώπου διαψεύστηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αλλά τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν παύουν να ανατροφοτούν πως “εκεί που υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά”.
Η συσσωρευμένη πίεση που έχει δημιουργήσει στον πρωθυπουργό η αλληλουχία των τελευταίων εξελίξεων, φαίνεται πως τον οδηγούν να “τραβήξει τη σκανδάλη” σε μία σειρά από διαρθρωτικές κινήσεις με σκοπό να “ανακατέψει” την τράπουλα και να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα (όπως αποτυπώθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις): Οι “κίτρινες κάρτες” που μοίρασε το τεχνικό επιτελείο της τρόϊκας σε υπουργεία εν αναμονή της τελικής της έκθεσης , η “εικόνα Βαβέλ” που εμφανίζει το εσωτερικό της κυβέρνησης μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της, αλλά και η διαφαινόμενη αποτυχία τήρησης του Μνημονίου που σε συνδυασμό με την οικονομική πρόταση που παρουσίασε η ΝΔ “αναθερμαίνει” την επικοινωνιακή μάχη, είναι οι παράγοντες που επιταχύνουν τις εξελίξεις.

“Άρωμα ανασχηματισμού” είχαν τόσο και οι νουθεσίες του κ. Παπανδρέου προς τα μέλη της κυβέρνησης, ο οποίος τους υπενθύμισε σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ότι τελούν υπό “στενό μαρκάρισμα”, όσο και οι δηλώσεις του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως “θα προχωρήσει με όλους εκείνους που κάνουν την αλλαγή πράξη”. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής σε τηλεοπτική του εμφάνιση το Σάββατο εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση πως είναι δύσκολη η αλλαγή προσώπων εν μέσω ενός “πυκνού” έργου, συμπληρώνοντας όμως πως “είναι σαφέστατα επιλογή του πρωθυπουργού.”

Σε περίπτωση που τα σενάρια επιβεβαιωθούν και ο πρωθυπουργός αποφασίσει να “παίξει το χαρτί” του ανασχηματισμού, πολλά είναι τα σενάρια σχετικά με τη μορφή που θα λάβει αυτός. Όπως και να έχει, αυτοί για τους οποίους δεν φαίνεται να “χτυπάει η καμπάνα” είναι οι υπουργοί που απέφυγαν το “τετ α τετ” με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, ήτοι οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Υποδοµών και Μεταφορών ∆. Ρέππας, Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, ∆ικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Από εκεί και πέρα, σπέκουλα σκεπάζει τόσο την “έκταση” ενός πιθανού ανασχηματισμού, όσο και το “timing” που θα επιλεγεί αυτός να πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με την εκδοχή ενός “σοφτ” ανασχηματισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραμένει στη θέση του υπουργού οικονομικών, έχοντας στο πλάι του έναν αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα έσοδα. Σε περίπτωση όμως που επιλεγεί ο δρόμος ενός “σκληρού” ανασχηματισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου απομακρύνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνοντας πιθανότατα κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο, ενώ τα σενάρια πολλαπλασιάζονται: Ο αντικαταστάτης θα είναι από ένα από τα “καυτά” πολιτικά ονόματα που πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις τον τελευταίο καιρό (Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης) ή κάποιος τεχνοκράτης εκτός κοινοβουλίου, όπως ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας. Η απάντηση θα κριθεί εν πολλοίς από τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους που θα προκαλέσει στον πιθανό αντικαταστάτη η σύνδεση του ονόματος του με τη “σκληρή” δημοσιονομικά εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου.

Παράλληλα, από το εύρος των διορθωτικών κινήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα πραγματοποιηθεί. Στην περίπτωση ενός “λάιτ” ανασχηματισμού δεν αποκλείεται οι αλλαγές να είναι άμεσες (πληροφορίες μιλούσαν χθες ακόμα και για ανακοινώσεις από πλευράς πρωθυπουργού σήμερα ή αύριο), η πιθανότερη εκδοχή όμως είναι πως εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής στα μέσα του Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:38 - 16 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.