ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα για την έκρηξη βίας στο κέντρο της Αθήνας από το υπουργικό

03:17 - 16 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας στις έξι το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας, έπειτα από τα φαινόμενα ακραίας βίας και εγκληματικότητας που παρουσιάζονται. Η κατάσταση έχει ενταθεί ιδιαίτερα με το τελευταίο κρούσμα βίας στη λαϊκή της οδού Καλλιδρομίου, που είχε ως αποτέλεσμα να δίνει μάχη για τη ζωή του στην Εντατική 48χρονος με σοβαρότατα εγκαύματα που προκλήθηκαν από μολότοφ, την οποία έριξαν κουκουλοφόροι.
Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ.Καμίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ανακοινωθεί δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Οι βασικοί άξονες των μέτρων είναι η τόνωση της κατοίκησης του κέντρου, η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης και η παροχή κινήτρων σε μετανάστες για τον επαναπατρισμό τους.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι πολίτες στο πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας είναι και δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Αθηναίοι σε μεγάλη πλειοψηφία πιστεύουν ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα του κέντρου της Αθήνας είναι η εγκληματικότητα (85,5%) και οι οικονομικοί μετανάστες (57,3%).

Επίσης, η πλειοψηφία θεωρεί ότι η δολοφονική επίθεση κατά του 44χρονου την περασμένη Τρίτη ήταν κυρίως «αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο» (73,7%) και δευτερευόντως αποτέλεσμα της έλλειψης αστυνόμευσης (13,9%) ή ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε (6%).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, βάσει της δημοσκόπησης, οι πολίτες εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι απέναντι στα φαινόμενα αυτοδικίας: 46,7% συμφωνούν/μάλλον συμφωνούν και 46,7% διαφωνούν/μάλλον διαφωνούν.

 

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 48χρονος από την επίθεση στα Εξάρχεια

 

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ο 48χρονος τραυματίας από την επίθεση κουκουλοφόρων με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και τη λαϊκή αγορά στη οδό Καλλιδρομίου.

Ο 48χρονος, πάνω στην προσπάθεια του να βοηθήσει μία 55χρονη γυναίκα που πουλούσε λουλούδια στη λαϊκή, της οποίας τα ρούχα είχαν πιάσει φωτιά, έχει υποστεί εγκαύματα γ΄βαθμού σε ποσοστό 40% και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Αντίθετα, καλύτερη είναι η κατάσταση των άλλων δύο τραυματιών, της 55χρονης και του 48χρονου Βούλγαρου, κατοίκου της περιοχής.

Τους τραυματίες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της κρατικής και παρακρατικής αυθαιρεσίας, πριν να είναι πολύ αργά.

«Η απόλυτη αντίθεση στη βία, η μηδενική ανοχή στη βία των αυτόκλητων τιμωρών, είναι επιβεβλημένο καθήκον κάθε δημοκράτη. Αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας ακραίων ομάδων στο όνομα του όποιου σκοπού είναι αδικαιολόγητος. Τόσο η κρατική και παρακρατική αυθαιρεσία όσο και οι κουκουλοφόροι κάθε απόχρωσης εργάζονται για τον εκφασισμό της κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέα επεισόδια από ομάδες αγνώστων που εξήλθαν του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό απο την αστυνομία, γύρω στις πέντε το πρωί, ομάδες νεαρών που βρίσκονταν εντός του Πολυτεχνείου, βγήκαν στην Πατησίων και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Τελικά, η κατάσταση ηρέμησε γύρω στις 8 το πρωί και η Πατησίων δόθηκε στην κυκλοφορία. Αργότερα, περίπου 30 άτομα έκλεισαν για λίγο τη διασταύρωση Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, στο σημείο που είχε δολοφονηθεί ο 44χρονος. Η διασταύρωση άνοιξε έπειτα από λίγη ώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.